top of page

#4. Filosofia, ciència, religió

Intro

La filosofia neix de l'admiració, de la peculiar capacitat humana de fer-se preguntes i cercar respostes sobre els misteris del món i la realitat que l'envolta. Tot i que ara compartim una cosmovisió racional d'aquesta realitat, això no ha estat així sempre. El pensament màgic, el religiós, la superstició o el mite han estat presents, (de fet encara hi són), en la forma d'explicar i entendre la realitat de totes les civilitzacions i cultures. De fet, les primeres explicacions sobre la naturalesa, el cosmos i la realitat no foren gens racionals i tenien la forma del que anomenam mite. L'origen de la filosofia ens remet a la substitució progressiva d'aquestes formes de pensament mític, (en les que d'alguna manera es podrien incloure les religions), per formes de pensament racional sota la forma del que anomenam logos.  Aquest logos és racionalitat, comprensió intel·lectiva dels fenòmens del món, i rau sota l'origen de la ciència i de la filosofia, que inicialment eren molt semblants. En un moment donat de la història, es varen separar i seguiren camins paral·lels fins al dia d'avui. En aquest tema tractarem d'entendre aquestes principals vies d'aprehensió de la realitat (el mite i el logos; la religió i la ciència) i la seva relació amb la filosofia i el pensament racional.

 

 

 

Ciència

3.3. La ciència

 

 

 

Divisió

 

3.6. Divisió de les ciències

 

 

 

Cal distingir diferents tipus de ciència. No totes les ciències són iguals ni totes comparteixen aquestes característiques en la mateixa proporció. La majoria de vosaltres no dubtaríeu en acceptar com a ciència la física o la biologia. En canvi, si vos deman si la psicologia o la sociologia ho són, vos ho pensaríeu un poc més. Si vos deman si la filosofia és una ciència, segurament em direu que no. Quin és el problema? Per què no considerem igual de rigoroses les afirmacions de la sociologia que les d'un físic, per exemple? Perquè no ho són. El que canvia entre unes ciències i unes altres és clar: canvia l'objecte d'estudi i canvia també el mètode d'investigació. Una divisió freqüent de ciències és la que distingeix entre ciències d'àmbit teòric i d'altres d'àmbit pràctic, però a l'hora de classificar les ciències s'atén a una classificació molt més clara i comuna: ciències empíriques i ciències formals. Entre les ciències empíriques, fem una segona distinció entre les ciències naturals i les ciències socials. Entre les naturals figuren les ciències que més clarament identificam com a tals, (la química, la física, la biologia...). Entre les socials, totes aquelles disciplines que si bé considerem el fruit d'una feina d'investigació metòdica, organitzada i rigorosa, no arriben a donar lleis d'obligat i necessari compliment universal, (la sociologia, l'economia, l'antropologia...). Quina diferència hi ha entre elles? Novament l'objecte d'estudi i el mètode. Les ciències naturals tracten de fenòmens naturals i físics, relacionats amb la matèria i el món objectivable. Les ciències socials tracten fenòmens culturals, es a dir resultat de l'acció humana, (la història o l'economia són creacions culturals). Com que l'objecte d'estudi és ben diferent, el mètode a utilitzar per a explicar-lo també ho serà. 

 

Les ciències empíriques, (ciències naturals i ciències socials), són ciències que tracten empíricament la realitat, és a dir, que tenen un objecte d'estudi aliè a elles mateixes. Les ciències formals no. Són ciències teorètiques que no necessiten de cap tipus de realitat empírica ni requereixen la verificació experimental. Les matemàtiques, la lògica, la geometria, l'aritmètica... són sistemes formals. Això vol dir que fan abstracció de la realitat i operen sobre els conceptes, no sobre la realitat mateixa. Els matemàtics juguen amb les formes matemàtiques. No poden ficar-se a un laboratori i fer la dissecció d'un polinomi com sí pot fer un biòleg amb un ornitorinc. Això és perquè els polinomis no existeixen físicament i no accedim a ells mitjançant els sentits, sinó mitjançant la raó. Aquestes ciències formals no descobreixen res nou sobre el món. No generen informació nova. En un sil·logisme lògic tota la informació que aporta la conclusió està ja en les premisses i l'única cosa que fem és deduir-la d'elles. La lògica està buida de contingut. Els raonaments lògics són interessants en tant que formes, estructures, i no pel seu contingut. Igualment podríem parlar de l'aritmètica o la geometria en el mateix sentit. Les formes geomètriques no existeixen físicament. Un cub o un hexaedre no existeixen en el món material. Són formes mentals. Després, és clar, podem transformar la matèria i donar-li forma de cub o d'hexàgon. Podem passar de la realitat conceptual a la física. Però inicialment, les formes geomètriques, (o els números), són conceptes formals i abstractes. 

 

La peculiaritat de l'objecte d'estudi de les ciències formals, (la peculiaritat consistent en que no és un objecte físic, sinó mental), obliga a matemàtics, lògics o geòmetres a utilitzar un mètode d'investigació peculiar. Com funciona? Primer, no parteixen de l'observació d'un fenomen físic. Les ciències formals parteixen d'axiomes. Un axioma és un enunciat o judici indemostrable que a més resulta evident. No el podríem demostrar, però no  ens fa falta fer-ho perquè la nostra raó l'identifica com una evidència, (recordau Descartes). Un exemple seria l'axioma matemàtic segons el que el tot sempre és major que qualsevol de les seves parts. És indiscutible. Tan indiscutible que seria estúpid sotmetre'l a verificació empírica.  A partir d'axiomes com aquest, i d'altres igual d'evidents, podem començar a raonar. Per a raonar, ja ho sabem, hi ha unes regles amb les que fem inferències, (majorment inductives o deductives). Les inferències de les ciències formals són deductives. A partir d'un axioma i aplicant les regles del raonament deduïm altres afirmacions que es convertiran en els continguts de la ciència formal que tractem. Aquests enunciats derivats són deduccions i reben el nom de teoremes. Són l'equivalent matemàtic o lògic de les lleis universals en les ciències empíriques. La qüestió és que aquests teoremes no aporten coneixement nou, sinó que simplement treuen de dins de l'axioma evident una veritat que ja  hi era però que no se'ns mostrava amb tanta evidència. Clarament, un geòmetra o un aritmètic, juguen dins del seu propi món conceptual, no en el món físic extern. Per això mateix, els seus teoremes no ens diuen res dels fenòmens i de la realitat física. Per a què serveixen idò si són forma pura? Per a matematitzar la realitat, per a formalitzar-la o, en (llenguatge informàtic) formatejar-la. Les altres ciències (les empíriques) necessiten formalitzar matemàtica o lògicament la realitat per a poder operar amb ella, per això les ciències formals són auxiliars de les empíriques. Les ciències formals operen sobre la realitat sense la realitat

 

Les ciències naturals, en canvi,  segueixen generalment el mètode hipotètic-deductiu que es basa en l'observació d'un fenòmen natural, fer-se preguntes respecte a les seves possibles causes i plantejar respostes en forma d'hipòtesi. Després, experimenten per confirmar la hipòtesi i una vegada confirmada, convertir-la en llei universal. Així és fa la ciència moderna. El que acabam d'enumerar són unes passes d'allò que en deim mètode. Hi ha variants, però bàsicament, entenem per mètode científic el que consisteix en:

 

  • Observació d'un fet qualsevol de la natura.

  • Elaboració d'una hipòtesi, (sempre provisional i expressada en llenguatge matemàtic).

  • Verificació experimental de la hipòtesi.

  • Confirmació de la hipòtesi i expressió en forma de llei universal.

 

Una hipòtesi verificada experimentalment queda confirmada o corroborada. Si els resultats de l'experimentació contradiuen la hipòtesi inicial, (d'això se'n diu refutació), aquesta ha de ser modificada o rebutjada i substituïda per una altra. És de sentit comú, veritat? Idò resulta que en el seu moment va ser revolucionari. És el resultat de combinar l'observació amb la reflexió. La teoria amb l'experimentació pràctica. El món amb les matemàtiques i la lògica. Observau que en aquest mètode hi ha una moment deductiu, (en el que es dedueixen conseqüències de les hipòtesis que s'hauran de comprovar en l'experiment) però que hi ha un altre moment, que és el que permet fer lleis, que és inductiu. A partir de l'observació de casos particulars, el científic estableix lleis universals. És el que anomenam inducció, el procediment invers a la deducció. Els elements propis de qualsevol ciència empírica són tres: enunciats protocolaris, (afirmacions o negacions sobre fets observacionals), teories, (conjunt d'enunciats d'abast universal que emmarquen la investigació) i lleis, (enunciats universals derivats dels enunciats protocolaris a partir de la teoria i dels resultats de l'experimentació). 

 

I què passa amb les ciències humanessocials?  El mètode anterior no serveix amb elles. Al menys no en la mateixa mesura. Les ciències socials s'enfronten a la realitat social i per tant humana. Són un tipus de ciència en que el subjecte que vol conèixer forma part a més de l'objecte que pretén conèixer. Quan un zoòleg estudia un ornitorinc, hi ha una clara distinció entre el zoòleg (el subjecte) i l'ornitorinc, (l'objecte), per molt lleig que pugui ser el zoòleg. Quan un economista estudia un sistema econòmic, ell mateix en forma part (o al menys en forma part d'un altre sistema econòmic que el condiciona). El subjecte, com hem comentat en el tema anterior, és lliure. L'ornitorinc no.  Això provoca que qualsevol afirmació que pugui fer sobre un ornitorinc es pugui convertir fàcilment en una predicció, mentre que no podem dir el mateix de les ciències humanes. Les ciències socials tenen menor capacitat de predicció que les naturals. Igualment, és molt més difícil fer generalitzacions inductives en ciències socials que en ciències naturals. Essent això així clarament, podem utilitzar el mateix mètode? Sembla que no. Simplificant molt podem dir que hi ha dues tendències: una tendència analítica que considera totes les ciències com iguals i que entén la tasca de les ciències socials com a una tasca explicativa equivalent a la de les naturals i una tendència hermenèutica que les considera més una tasca comprensiva o interpretativa. Explicar i comprendre (o interpretar) no són una mateixa cosa. L'explicació dels fets permet reproduir-los en condicions semblants. Permet controlar-los. La interpretació no. Puc explicar el procés de fissió de l'àtom i això em permetrà a mi i a qualsevol altre provocar la fissió d'un àtom. Ara bé, puc tractar d'interpretar o comprendre la revolució francesa, però això no em permetrà provocar i controlar una revolució política. Quan fem historiografia, tractam de comprendre i interpretar i clar, extreure conclusions, però difícilment podrem establir lleis universals necessàries sobre la història. Com a molt, podré parlar d'un coneixement probabilístic o si voleu estadístic d'unes dades que he d'interpretar o comprendre. Les ciències, totes les ciències,  són sistemes de veritats i per això es suposa que obtenen veritats suficientment verificades o comprovades, però el criteri de verificació no pot ser el mateix en les ciències socials que en les naturals. Per això cal distingir entre explicar i comprendre (i jo ja no sé si no m'explic o sou vosaltres que no em compreneu). 

 

Filosofia ciència

 

3.4. Filosofia de la ciència

 

La revolució científica dels segles XVI i XVII va marcar la separació definitiva entre la ciència i la filosofia. L'aplicació del mètode matemàtic i l'experimentació a l'observació de la realitat modificaren les estructures de les formes d'aproximar-se al coneixement. A partir d'aquest moment, la ciència s'encarregarà de descobrir el funcionament del món físic i de desvetllar els motius del canvi que tant preocupaven als filòsofs de l'Antiguitat. La ciència rellevarà la filosofia en la tasca d'explicar el món i fer-lo nostre. D'aquí endavant, la tasca de la filosofia serà una altra. Es distingiran els àmbits d'actuació de les dues. Mentre la ciència investiga el món que és l'objecte del coneixement, la filosofia (al menys una part de la filosofia) reflexionarà ara sobre la pròpia possibilitat del coneixement, els seus límits i la seva validesa. La filosofia no mirarà ja d'explicar la realitat física, (per a això ja està la ciència), sinó d'establir les condicions en que la ciència pot explicar-la. Serà la supervisora de la recerca del coneixement. Parlam doncs de filosofia de la ciència o epistemologia

 

La tasca inicial de l'epistemologia serà validar el procés d'investigació científica i unificar els criteris de veritat de les diferents ciències. La ciència adquireix des del seu naixement d'un component de rigor i fiabilitat que semblarà indiscutible i que a més es veurà reforçat per tots els avantatges que l'aplicació pràctica dels descobriments científics, (la tècnica), comportarà. El prestigi de la ciència anirà in crescendo fins a arribar a límits insospitats en el segle XIX amb corrents com el positivisme d'Auguste Comte, qui considera la ciència i el coneixement científic com una espècie de religió i rebutja qualsevol altra forma de coneixement. Però a partir del segle XX, els filòsofs començaran a fixar-se de manera crítica en la ciència i a qüestionar alguns dels components característics que hem explicat abans, (la seva objectivitat, la seva pretesa neutralitat, la seva fiabilitat...). Particularment els filòsofs de la ciència del segle XX atacaran tres dels seus components més característics: la inducció, l'objectivitat i la neutralitat

 

 

Relativitat i incertesa

 

 

Com hem vist, la ciència neix a partir de l'observació. El científic és primerament un observador i com a tal necessita poder observar la realitat de forma objectiva, exacta i lliure de prejudicis. Es pressuposa que l'observador és neutral i no està condicionat. D'aquí la pretesa objectivitat del coneixement científic, que és un dels seus estendards i la garantia de la seva fiabilitat. Els filòsofs de la ciència qüestionen aquesta objectivitat. Per començar, afirmen que l'observació està limitada i condicionada pels sentits i pels instruments d'observació. Des de sempre, un corrent filosòfic important com l'empirisme havia posat l'èmfasi en situar els límits de la possibilitat del coneixement en els sentits. Per als empiristes, el coneixement neix de l'experiència sensible i de la observació de la realitat i per tant, el coneixement de qualsevol realitat més enllà dels límits de la percepció és impossible. Només podem conèixer els fenòmens que es manifesten i als que arriben els nostres sentits.  Ara, però, a partir del segle XX, la pròpia possibilitat de conèixer els fenòmens serà qüestionada  fins i tot des de la pròpia ciència. Precisament la teoria científica més important del segle XX marcarà un nou model físic caracteritzat per l'afirmació de que l'espai  i el temps, (absoluts en la física de Newton), són relatius. Efectivament, la teoria de la relativitat formulada per Albert Einstein, ens demostra la possibilitat d'un món físic relatiu en el que la percepció de l'espai i el temps depenen de la  posició o l'estat de l'observador. Un altre científic, Wermer  Heisenberg, formularà el 1927 el seu famós principi d'incertesa o relació d'indeterminació, segons el qual l'observador, amb els instruments que utilitza per a observar la realitat, ja  la manipula i modifica involuntàriament. El principi de Heisenberg és formulat dins dels paràmetres de la física quàntica i es refereix a les partícules i la determinació de la seva posició i trajectòria, però les seves derivacions seran importants en filosofia, perquè permetran qüestionar la pròpia observació neutral i objectiva de la realitat. Segons Heisenberg, no podem determinar amb exactitud i precisió la posició exacta d'una partícula, (ni la seva trajectòria, velocitat, etc...). Heisenberg posa un límit a la precisió de la mesura i demostra que qualsevol descripció d'un sistema físic real feta des dels paràmetres de la física clàssica ha de ser només aproximada per molt que la variació o marge d'incertesa sigui minúscul. Dit d'una altra manera, l'observació absolutament precisa i exacta de la realitat és pràcticament impossible

 

 

 

 

La falsació i la fal·làcia de la inducció

 

Un altre component característic de la ciència qüestionat per la filosofia de la ciència del segle XX serà la inducció. Hem vist abans que el  tipus d'inferència habitual en un raonament científic era l'inductiu, a través del qual s'aconsegueix la universalitat dels enunciats científics. Gràcies al raonament inductiu, el científic passa d'una sèrie regular d'enunciats observacionals particulars a enunciar una llei de caràcter general.  Això pressuposa tres condicions que els enunciats observacionals particulars en un raonament inductiu han de complir: que el número d'enunciats observacionals particulars a partir dels que es fa la inducció sigui gran, (no podem fer generalitzar a partir de l'observació d'uns pocs fets), que les observacions es repeteixin en una ampla varietat de condicions i que cap enunciat observat contradigui la llei universal que se'n deriva d'ells. Aquestes tres condicions elementals són les que permeten a un científic passar d'allò particular a allò universal. El problema és que des del punt de vista de la lògica aquesta passa és una passa en fals, és un salt al buit. És el que coneixem com la fal·làcia de la induccióNo hi ha validesa lògica en passar d'una sèrie d'enunciats particulars, per molt  extensa que aquesta sèrie sigui, a l'acceptació  d'un enunciat universal derivat d'ella.   Quants de corbs negres he d'observar per a poder afirmar que tots els corbs són negres? Dos? Tres? Quatre milions? Encara que hagués observat quatre milions de corbs, tots negres, i no hagués vist mai un corb blanc, res em permet deduir lògicament que el corb que faci quatre milions un serà també negre. Aquesta és la famosa fal·làcia de la inducció. 

 

A partir  d'aquesta fal·làcia, Karl Popper introduirà el seu conegut concepte de falsació. Per a Popper, el que fa que una teoria sigui científica, és la seva possibilitat de ser refutada. La verificació entesa com a tal és impossible en termes lògics, (mai podem estar del tot segurs que el proper corb a observar serà negre), però sí és cert que aquest enunciat sobre el color dels corbs és fàcilment falsable, (bastaria que aparegués un sol corb blanc per a falsar-lo). La possibilitat de ser falsat és la que se li ha de demanar a una teoria, una llei o un enunciat científic. Així, teories i lleis seran vàlides sempre provisionalment i en tant que no siguin falsats. En el moment en que una llei o teoria científica es veu falsada, ha de ser abandonada i substituïda per una altra. Popper exigeix a les hipòtesis científiques que facin afirmacions de molt gran abast i que per tant siguin fàcilment falsables. Si resisteixen els intents de falsació són teories vàlides. Per a Popper a més, quant més grau alt de falsabilitat tingui una teoria, millor. Les teories o lleis no falsades que fan afirmacions clares i amb un gran abast de camp, són bones teories (això no implica que siguin correctes o vertaderes)  i les podem utilitzar mentre no siguin falsades. 

 

La falsació i la fal·làcia de la inducció situen la ciència en un àmbit de estricta provisionalitat. Tot enunciat, teoria o llei ha de ser acceptat en tant pugui ser (i no sigui) falsat per les dades obtingudes per l'experiència.   Tot coneixement científic només pot ser provisional i així s'ha d'entendre la ciència com un conjunt de coneixements fiables però provisionals.  La ciència serà doncs, més que la possessió d'un saber verificat,  un procés d'aproximació progressiva a la veritat. Això converteix la ciència moderna en un conjunt dinàmic de coneixements, en constant transformació i canvi més que no en un saber pretesament absolut i fix.

 

 

 

Els paradigmes i la història de la ciència

 

 

 

Segurament, el filòsof de la ciència més influent del segle XX sigui Thomas Kuhn, creador de la noció de paradigma. Segons Kuhn, la ciència funciona en base a un paradigma que comparteixen tots els científics d'una mateixa comunitat. El paradigma és un model estructural format per supòsits teòrics, lleis i tècniques d'aplicació. Quan una mateixa comunitat científica suficientment extensa comparteix un paradigma deim que fan ciència normal. Mentre el paradigma es mostri eficaç els científics poden fer ciència sota el seu model, però quan la investigació es trobi amb aparents contradiccions que portin a dificultats teòriques irresolubles, la ciència entrarà en estat de crisi. Un nou paradigma ha de venir a substituir el paradigma existent prèviament. El canvi de paradigma és complexe i difícil, però necessari. Canviar de paradigma constitueix una revolució científica. Així, per exemple, el canvi del model geocèntric de Ptolomeu pel model copernicà fou realment un canvi de paradigma. El model ptolemaic aristotèlic era un paradigma i sota aquest paradigma es feia un tipus de ciència amb una concepció pròpia del món físic. Quan aquest paradigma estructural començà a fallar, la ciència medieval entrà en crisi i progressivament fou substituïda per una ciència distinta a partir d'un nou paradigma, (en aquest cas el copernicà i la física de Newton). La història de la ciència s'ha de comprendre en base als canvis de paradigma i s'ha d'assumir que cada paradigma acabarà essent substituït tard o d'hora per un de nou. Si no hagués revolucions científiques, la ciència quedaria estancada.  En la història de la ciència hi ha hagut grans canvis revolucionaris de paradigma, (l'evolucionisme de Darwin és un canvi de paradigma respecte el fixisme anterior; la teoria de la relativitat de Einstein suposa un enorme canvi de paradigma respecte  la física mecànica de Newton, igual que aquesta ho havia suposat sobre la física aristotèlica). 

 

De les tesis de Kuhn hem de destacar dues coses: per una banda, el paper importantíssim que dona a la història de la ciència per a comprendre la pròpia activitat científica. El científic no és aliè al seu moment històric, al seu context sociocultural i al paradigma de la seva època. La ciència s'ha d'emmarcar en un context històric que cobra ara importància i que s'ha de comprendre i interpretar. L'hermenèutica i les ciències socials resultarà ser doncs més important del que semblaven.  La filosofia de la ciència es fixarà  en la pròpia figura del científic. Com pot ser neutral si necessàriament ha de partir d'una teoria determinada i aquesta només és vàlida a la llum d'un paradigma concret? El paradigma (que depèn del moment històric) condiciona la teoria inicial i aquesta condiciona l'observació del fenomen, les hipòtesis plantejades, les condicions de l'experiment i òbviament, les lleis resultants. Qualsevol enunciat observacional es produeix a la llum d'una teoria determinada prèvia a la investigació.  És com l'acudit aquell del  borratxo que cercava les claus no on les havia perdut, sinó davall de la farola on hi havia més llum. El paradigma és la farola de l'investigador. És dins de l'abast explicatiu d'un paradigma que establim una  teoria determinada i no una altra qualsevol, i és des d'aquesta teoria que es poden fer hipòtesis i plantejar interrogants. Tota llei és vàlida si es demostra a partir d'una teoria marc inicial. L'assumpció d'una o una altra teoria inicial és una passa decisiva i naturalment, l'observador científic està condicionat per ella. Per altra banda, la ciència entesa com a continu canvi de paradigma ens porta a un cert relativisme difícil d'encaixar pels defensors d'una ciència neutra, objectiva i invariable.

 

De fet, si bé les tesis de Kuhn no són compartides per molts  filòsofs de la ciència, les conclusions a les que arriba sí són acceptades per altres filòsofs posicionats en teories ben diferents. Imre Lakatos, per exemple,  incidirà en la importància de la història de la ciència per tal de comprendre i reconstruir racionalment la ciència i les seves funcions i límits. Per a Lakatos els aspectes sociològics i històrics condicionen l'activitat del científic i l'activitat del científic condiciona també la seva societat i la  història.  Un altre filòsof de la ciència, Paul Feyerabend, introdueix la possibilitat de l'anarquisme metodològic. La seva tesi és que la metodologia emprada no ha de condicionar l'avenç de la ciència i que en realitat qualsevol mètode és vàlid, sempre i quan després els resultats obtinguts i el procés per a obtenir-los puguin ser reconstruïts de forma racional. Feyerabend afirma que és poc raonable esperar una metodologia única i tancada. Per a Feyerabend, una única regla metodològica vàlida en ciència: tot val. 

 

 

 

3.5. Filosofia i ciència

 

 

Si filosofia i ciència tenen una mateixa arrel i comparteixen molts de trets fonamentals és perquè realment són dues formes de logos, dues formes de racionalitat aplicada sobre la realitat per tal d'explicar-la i fer-la habitable. Però què les diferencia? Què marca la separació entre ambdues? Bàsicament, que la filosofia no és ciència. I no ho és perquè no compleix els requisits fonamentals exigibles a tota disciplina científica.  Vegem això amb un cert deteniment.

 

Com hem vist, la ciència cerca respostes sobre la realitat física, sobre els fenòmens observables del món físic, sobre el que passa al món. És a dir, la ciència tracta sobre els fets del món i està lligada a ells de forma inextricable. Les teories científiques donen cobertura explicativa als fenòmens de la naturalesa (com també feien els mites) però de forma racional (com no feien els mites). Però els fets comanden sobre la teoria i si es produeix contradicció entre la teoria i els fets el que s'ha de fer és modificar la teoria o renunciar a ella i canviar-la per una de més ajustada als fets observables. D'aquí se'n deriven dues de les principals virtuts de la ciència: la seva utilitat i la seva imparable progressió.  La ciència progressa de manera indefinida perquè pot rectificar i aprendre dels seus errors. Quan una teoria supera una altra, aquesta queda eliminada. Per altra banda, la ciència és útil en el sentit més literal i pragmàtic del terme. La ciència dona resultats pràctics gràcies a la seva capacitat predictiva sobre els fenòmens naturals. Una vegada explicat el fenomen natural queda cobert i el podem controlar i la tècnica  i la tecnologia  ens permeten l'aprofitament pràctic del coneixement científic amb evidents resultats tant en la producció com en les relacions econòmiques, socials i polítiques dels homes entre ells i dels homes amb l'entorn.  És a dir, la ciència dona resultats clars, visibles i amb conseqüències i resultats pràctics evidents. 

 

Això no passa en filosofia, perquè bàsicament les teories filosòfiques no són falsables ni pels fets ni per altres teories. Si en ciència els fets determinen tot, en filosofia cap teoria és definitiva ni cap filòsof pot tenir la darrera paraula sobre un problema determinat. La filosofia no s'acaba en els fets. Igualment, la filosofia no té un caràcter predictiu ni (aparentment) uns resultats útils que se'n derivin de la seva aplicació sobre le món. És per això que en els darrers quatre segles la filosofia ha deixat de preocupar-se pels fets de la realitat material o física. La ciència cobreix de forma més completa i exhaustiva aquesta realitat i quan una qüestió filosòfica passa a ser abordada per la ciència de forma efectiva, deixa de ser un problema filosòfic per a convertir-se en un problema científic.  Però resulta que la realitat no s'esgota en el món físic i que hi ha tota una realitat subjectiva, mental o conceptual més enllà de la naturalesa i els fenòmens físics. Aquí és on entra la filosofia i desplega tot el seu potencial. 

 

La ciència és l'àmbit del coneixement.  La filosofia és l'àmbit del  pensament. Tot el que es pot conèixer s'ha d'abordar científicament. Però resulta que no tot es pot conèixer. En canvi, tot es pot pensar. Puc pensar en realitats incognoscibes i en problemes metafísics als que la ciència no pot arribar. La filosofia incorpora l'interés per problemes vitals i existencials que fugen del terreny dels fets empírics. La filosofia probablement no solucionarà aquests problemes, però sí pot pensar en ells.  Per aquesta aspiració radical de totalitat la filosofia podria ubicar-se intel·lectualment entre la ciència i la religió. Efectivament, la religió també és com la filosofia una forma d'abordar i entendre la realitat no física, però des de l'àmbit de la creença i no del logos. Per això acostuma a ser dogmàtica i irracional. La filosofia en canvi necessita no sortir-se mai dels estrictes paranys de la racionalitat i ha d'abordar qualsevol aspecte de la realitat total de forma crítica, oberta i raonada.   

Filosofia i ciència
Religió

 

3.6. La religió 

 

 

 

Sembla evident que la religió és una altra forma d'enfrontar-se al coneixement de la realitat i als seus misteris ocults. Com a forma elaborada de mite ha estat històricament una de les principals maneres de concebre la realitat i posicionar-se davant el món durant  molts de segles, fins que ha estat desplaçada, ja a la Modernitat, pel pensament científic. Moltes vegades, la filosofia i la pròpia ciència ens són presentades com  enemigues íntimes de la religió. Sembla que la idea generalitzada és que el pensament racional que comparteixen ciència i filosofia ens ha de portar a negar taxativament qualsevol aspecte vinculat a les creences religioses. Això no és exactament així i en qualsevol cas, no resulta tan simple. El que la ciència i la filosofia acostumen a rebutjar són aquelles veritats dogmàtiques que els fidels d'una religió  han d'acceptar sense més altra justificació que un personal acte de fe. El que es rebutja aquí no és el propi fons de l'experiència religiosa, sinó un conjunt d'afirmacions sobre el món o la realitat que no són acceptades com a vertaderes o vàlides simplement perquè responen a un criteri de demarcació de la veritat molt diferent del que exigeixen la lògica o la pròpia ciència empírica. Abans hem parlat dels criteris científics de demarcació de la veritat basats en l'experiència, la verificació o la falsació dels enunciats. La ciència no accepta veritats fóra d'aquests esquemes. Pel que fa ala lògica, parlarem abastament al tema següent però de moment basta dir que la veritat lògica depèn exclusivament de les lleis de la pròpia lògica i del raonament deductiu. Lògicament, podem obtenir conclusions vertaderes ùnicament a partir d'altres veritats prèviament demostrades o bé d'axiomes intuitius que no necessitin demostració per ser evidents en sí mateixos. Així hauria de ser sempre si no volem sortir ldels límits del pensament racional, però la religió se'n surt voluntàriament i accepta com a criteris de demarcació de la veritat la revelació, la confiança, la il.luminació, la fe o l'argument d'autoritat i aquests no són acceptables ni científica ni racionalment. La fe no és lògica ni racional i les seves veritats no necessiten demostració ni empírica ni deductiva.  Els creients acostumen a acceptar com a veritats moltes afirmacions que no es poden obtenir a partir de cap raonament deductiu vàlid ni es poden constatar empíricament. Certament, no és un problema exclusiu de les religions i es dóna a altres àmbits com les ideologies polítiques o les relacions emocionals humanes. Les persones convivim habitualment amb fal·làcies i mentides i ens les creim de manera molt habitual. Ens fan la vida més fàcil i a més, resulta que nosaltres no som computadores, som humans i si no fem ciència o matemàtiques no sempre cercam respostes exactes, sinó que cercam respostes satisfactòries. Això és el que passa amb les religions: donen respostes que satisfan les nostres necessitats emocionals més bàsiques i això fa que de vegades aquestes siguin acceptades malgrat la seva irracionalitat. Es poden acceptar, això sí, només fóra dels estrictes paràmetres en que es mouen la ciència, la filosofia i el pensament racional però no dins d'ells.   

 

Ara bé, si  parlam de la religió com a experiència necessitat personal i ens atenenm a la pròpia espiritualitat implícita més que al discurs dogmàtic de la doctrina observam que en realitat, més enllà de si són vertaderes o falses, les creences religioses tracten de respondre a aquelles preguntes metafísiques que poden sustentar  la recerca espiritual de transcendència que vàrem comentar en el tema anterior. En aquest sentit, les preguntes originàries de la religió estan  molt a prop de les de la recerca filosòfica. La religió és present a les nostres vides en forma d'experiència personal o comunitària. L'experiència religiosa és pròpia de l'ésser humà i ens ha acompanyat des de sempre. Tenim una irracional tendència cap a l'espiritualitat, a allò sacre, una necessitat peculiar d'absolut i transcendència, ja sigui per pal·liar els efectes d'assumir la nostra insignificança, l'absurd de l'existència, l'interrogant sobre l'origen, l'estupor davant la mort, la presència del mal o la incomprensió de l'infinit. Això és innegable. Emocional o psicològicament cercam més enllà, en la transcendència, el que no sabem trobar més aquí, en la immanència. Ara bé, la necessitat emocional d'obtenir respostes sobre el sentit de la vida, la mort o el mal, no implica filosòficament poder acceptar com a vertaderes les veritats que les religions afirmen com a resposta per molt consoladores que aquestes puguin resultar.  La filosofia i la ciència, doncs, no neguen estrictament les veritats de la fe, sinó que no les accepten com a veritats perquè no compleixen els requisits exigibles a una veritat des de l'àmbit de la racionalitat. Ara bé, no acceptar una cosa com a vertadera, no equival a considerar-la falsa en termes lògics, igualment que en termes de demostració científica, la no demostració d'una teoria, no equival a la seva falsedat. Les veritats de la religió són qualsevol cosa excepte afirmacions lògiques o científiques. No hi ha res que es pugui afirmar o negar sobre Déu, l'ànima, el cel o l'infern que pugui ser demostrat deductiva o empíricament. La religió com a experiència vital i la filosofia no són incompatibles, la fe i la raó com a formes de coneixement sí. Són incompatibles  perquè són formes diferents de delimitar allò que entenem per veritat. No és que hagi dues veritats, com deien alguns intel.lectuals cristians. La veritat, sigui el que sigui, només pot ser una. El que tenim són diferents formes d'apropar-nos a ella i de demostrar-la. La fe ens proposa simplement creure i confiar, però mai d'una forma lògica o racional. Un acte de fe és una opció voluntària, una aposta personal com deia Pascal, o si voleu una qüestió sentimental. La lògica no és voluntària, ni personal, ni sentimental. Per a un filòsof, la veritat és lògica, o no és veritat. 

 

Així i tot, la religió (no com a doctrina, sinó com a experiència humana i com a forma de pensament) sí importa i molt als filòsofs. Hi ha una filosofia de la religió, en tant que la religió dóna a la seva manera als seus fidels un sistema de pensament complet de la mateixa forma que pot fer la filosofia. Hi ha tota una cosmovisió oculta per darrere de les creences religioses i, tot i que només sigui per ubicar-nos culturalment, la filosofia necessita estudiar-la. Vegem un exemple clar amb el cristianisme, que juntament amb el pensament grec conforma el nostre substrat cultural més elemental. Per dir-ho d'alguna manera, no podem entendre l'ésser humà sense entendre el fet religiós i no ens podem entendre a nosaltres mateixos sense saber que s'amaga filosòficament darrere  del cristianisme perquè  és un dels pilars fonamentals de la nostra historia cultural tant si ara som o no creients o cristians. 

 

 

 

El pensament cristià

 

 

Sabem molt poc del cristianisme primitiu. Sabem que çes una religió sectària i salvacionista que neix al segle I com una escissió del judaisme  a partir del predicament de Jesús de Natzaret, reconegut com a messies (ungit de Déu, salvador enviat per Déu;  "Χριστός" en grec antic i d'aquí "Crist"), pels seus seguidors i fidels, però no així pels jueus. Sabem també que inicialment els seus seguidors eren gent d'extracte social molt baix i que poc després  de la mort de Crist, els seus apòstols inicien una tasca evangelitzadora que els portarà a intentar traslladar el missatge de redempció i salvació a totes les classes socials de l'Imperi Romà. És aquí quan necessitaran una doctrina, un dogma i una organització. Sabem també que en els seus orígens no era una religió amb un fons simbòlic i intel·lectual tan complexe com té ara. En els seus inicis, el missatge de redempció i salvació  del cristianisme primitiu  fou fàcilment acceptat per les classes marginals amb escassa formació intel·lectual. Fou així durant segles i precisament aquest missatge senzill de redempció i salvació facilità la seva expansió per l'Imperi. Però fou quan el cristianisme comená a practicar-se  i estendre's també entre les classes dominants de l'imperi quan el cristianisme s'intel.lecualitzà. Les mentalitats dels homes cultes que habitaven i dirigien l'Imperi Romà estaven habituades al logos i necessitaven de reflexions que justifiquessin els nous dogmes d'una forma una mica més elaborada.  Les classes més altes de l'Imperi i en general tots els romans i els descendents de la cultura hel·lenística, necessitaren d'un procés d'assimilació i adaptació per tal de poder digerir les qüestions dogmàtiques de la nova religió. Aquesta tasca correspon al moviment intel·lectual conegut com la Patrística, (els pares de l'església) i serà continuat al llarg de l'Edat Mitjana per un altre corrent conegut com Escolàstica. D'aquesta intel·lectualització posterior és d'on es conformarà el cristianisme que ens ha arribat a nosaltres i del que estem impregnats culturalment tot i que sigui residual i subconscientment. 

 

Nosaltres som, com sabeu, hereus culturals de l'Imperi Romà i per tant del món grec. Som el resultat cultural de la fusió del pensament lògic grec, amb les estructures polítiques romanes. A més, el tercer pilar de la nostra edificació intel.lectual és el judeocristianisme. Tots estau imbuïts de cristianisme encara que ara mateix no vos considereu creients. La nostra cultura beu de les fonts morals i intel·lectuals del cristianisme i els seus valors i la seva cosmovisió impregnen necessàriament les nostres. Independentment de si vos sentiu cristians o no, de si sou creients o no, hi ha uns certs aspectes de la vostra cosmovisió que estan imbuïts de cristianisme a la forma en que aquest es va anar inculcant en els homes i dones del Baix Imperi Romà, dels regnes germànics i del món feudal de l'Edat Mitjana. De quina manera? Què ens aporta intel·lectualment el cristianisme com a trets diferencials respecte a la cosmovisió pròpia dels hebreus i dels grecs? Què ens aporta cultturalment el cristianisme més enllà de la seva doctrina religiosa?  

 

Per començar, sense saber ben bé el perquè, tots nosaltres tenim una visió lineal del temps. El cristianisme i el judaisme parteixen d'una idea de temps físic entès com un principi i un final. Segons els seus relats cosmogònics, el món, la vida i l'Univers han començat en el moment de la creació i acabaran algun dia amb el Judici Final. És l'alfa i l'omega, el gènesi i l'apocalipsi. El temps lineal, que es representaria com una recta temporal segmentada és també direccional.  Va en una direcció i això fa que pensem que la història, l'esdevenir i el temps van a qualque lloc i tenen un sentit i per això el cercam, (d'això en deim teleologia). Això que ens sembla tan evident que ni tan sols ho qüestionam, no és així necessàriament. Per exemple, per als grecs el temps era circular i tot el que existia, havia existit sempre i de forma cíclica es repetia igual que es repeteixen els processos físics del món natural. Més que crear, el que havien fet els deus era ordenar (cosmos) un univers desordenat, (caos). La idea de temps circular i cíclic es dona exactament igual en moltes religions orientals que veuen tota una sèrie de cicles en el que l'ésser humà està implicat com qualsevol altra criatura. L'univers seria un tot dinàmic en moviment circular. La reencarnació en la que creu l'hinduisme o l'equilibri de contraris que representa el Tao són exemples de concepcions circulars de l'univers i del temps. En aquestes concepcions circulars, no hi ha principi ni final, mentre que nosaltres, d'influència cultural judeocristiana,  subconscientment no podem evitar pensar en un final, (per això ens preocupa tant la mort), i en un principi, (i per això cercam un moment inicial, un acte de creació i un creador). 

 

Un segon element de la vostra cosmovisió que deveu invariablement al pensament judeocristià és el dualisme que es refereix a la pròpia concepció de l'ésser humà. Per a l'occident precristià, (per als grecs per exemple), com per a moltes altres cultures i religions orientals l'ésser humà és dual. Hi ha una clara distinció entre la part física i la no física d'allò que anomenam ésser humà que no és exclusivament judeocristiana. Des de Plató, aquest dualisme s'entén essencialment a través de la distinció entre ànima i cos, tot i que allò que anomenam "ànima" no és entès del tot igual en diferents moments històrics ni en totes les tradicions culturals. En qualsevol cas, generalment ens resulta fàcil acceptar que allò que som és una unió entre una part física mortal (el cos) i una altra que no sabem ben bé com definir, però que intuïm que és immaterial i que ens agradaria pensar que és immortal, (l'ànima).  La fusió medieval entre el platonisme i el cristianisme farà arribar aquesta concepció dual del ser humà fins els nostres dies, i el que ens aporta el cristianisme en aquest sentit és precisamenti com a conseqüència un cert menyspreu envers el cos i tot el que és referent a ell (com per exemple la sexualitat) que no es dóna de la mateixa manera en altres tradicions culturals. Així, la sublimació de tot allò espiritual o intel.lectual i la banalització de tot allò físic i carnal, que es converteix sistemàticament en pecaminós o innoble, són conseqüències directes de la influència cultural del dualisme cristià en la nostra tradició cultural i es reflecteixen en bona part de les nostres consideracions morals i en les nostres lleis, hàbits i costums. 

 

 

El tercer element que vos configura intel·lectualment en clau cristiana és el dualisme moral. Existeix, i això és una aportació que el cristianisme manté de la cultura hebrea, un altre dualisme paral·lel al que hem comentat abans.  Per als occidentals i de forma simbòlica i subconscient el i el mal existeixen i lluiten constantment entre sí. Déu i el diable, el regne del cel i l'infern, són les dues cares d'un univers dual en els que la llum i l'obscuritat s'enfronten contínuament. Paral·lelament, tenim una idea  de pecat i una altra idea de culpa. El cristianisme és la religió del pecat original del que ens hem de redimir.  Aquests dos conceptes són propis de la moral judeocristiana, així com els conceptes de redempció salvació i marquen de forma molt significativa totes les nostres concepcions morals i en bona part vitals.  

 

Resulta fàcil observar que totes aquestes i altres qüestions que postula directa o indirectament el cristianisme, fugen prou de l'àmbit de l'estricta racionalitat que exigia el logos. Els cristians accepten qüestions tals com la immortalitat de l'ànima, la redempció o la pròpia existència necessària de Déu de forma dogmàtica. Són veritats de la fe, però no tenen perquè ser necessàriament lògiques. El dogma no necessita de racionalitat. Això és tornar al temps d'abans del logos, al temps del mite? Sí i no. El pensament religiós és essencialment simbòlic i per tant no és necessàriament lògic, però tampoc és exactament mític a la manera convencional del que hem explicat que eren els mites. Els mites són narracions simbòliques. La religió manté aquest simbolisme i es fa servir també de la narració, però necessita estructurar aquests relats i combinar-los amb una forma de comportament, la pràctica d'uns rituals, unes creences i uns dogmes. La religió és una forma elaborada i complexa de mite que ajuda a interpretar el món i a viure en ell, però no és una forma vàlida de coneixement ni de logos.  La religió no necessita més que l'acte de fe. La ciència necessita fets i demostracions. La filosofia necessita raons. 

 

Informació, coneixement, saber

 

 

 

 

En resum

En resum

 

 

 

La filosofia neix quan les visions mítiques del món són substituïdes per formes racionals de recerca de respostes. La filosofia és la primera d'aquestes formes i en realitat, la ciència serà tradicionalment una mena d'activitat filosòfica fins el segle XV. Al segle XVI i XVII es produeix una gran revolució científica que coneixem amb el nom de gir copernicà. El model cosmològic aristòtèlic-ptolemaic, vigent des de feia segles, és substituït progressivament per un model atrevit i radicalment diferent. El pas qualitatiu té a veure amb la introducció de la formalització matemàtica i de l'experimentació en l'estudi de la realitat i amb la definició del  mètode científic. Les conseqüències d'aquesta passa seran impressionants.  Entre aquestes conseqüències, la separació de ciència i filosofia. La ciència moderna serà a partir del segle XVII un tipus de saber superior, metòdic i objectiu amb pretensions d'universalitat i caracteritzat per la seva neutralitat. La ciència moderna a més, serà útil perquè ens permet dominar la naturalesa i els fenòmens, explicar-los, reproduir-los i predir-los. Per tot això, la ciència s'encarregarà des d'aquest moment d'explicar el món, mentre que la filosofia s'ocuparà de supervisar els límits de l'activitat científica i del coneixement. Durant els segles següents, la ciència i l'aplicació pràctica del coneixement científic, canviaran el nostre món. En poc temps una gran revolució industrial i una segona revolució científica a finals del segle XIX ens portaran al nostre món tecnològica actual.

 

Però a partir del segle XX, noves teories des de la pròpia ciència i des de la filosofia de la ciència qüestionaran la superioritat del saber científic atacant les seves característiques principals: l'objectivitat, la neutralitat, la universalitat.  Des de la pròpia ciència, Einstein donarà forma a  la teoria de la relativitat i Heisenberg demostrarà el seu principi d'incertesa. L'objectivitat científica serà durament qüestionada i la filosofia de la ciència introduirà elements de debat com ara la impossibilitat de verificació de forma estricta en termes lògics, (fal·làcia de la inducció), i la necessitat d'acceptar la provisionalitat de les teories científiques. La fal·làcia de la inducció posa en entredit la universalitat del coneixement científic  i les teories de Kuhn sobre la importància del context històric afecten també la idea d'una ciència absolutament independent i objectiva al marge de corrents de pensament, ideològics o teòrics. Les teories són vàlides mentre no siguin falsades, a més són vàlides dins d'un paradigma temporal que en un moment o un altre serà substituït per un nou paradigma.  Actualment, la ciència ja no es mostra com un saber segur, fiable i immutable amb pretensió d'universalitat absoluta.   Al contrari, la ciència té un elevat índex de probabilitat i es sosté en la seguretat que qualsevol llei o teoria pot ser substituïda en qualsevol moment per una altra de millor. Això no la converteix en un saber insegur. Al contrari, això la fa més humana. I humanitzar la ciència significa també, reflexionar filosòficament sobre ella i sobre els seus resultats. 

 

Mentre tant, la filosofia es mou dins d'uns altres paràmetres. La ciència explica el món i la realitat física i ens porta al coneixement. La filosofia pensa el món i la realitat i ens porta a la saviesa. Per a fer ciència hi ha uns límits clars ja que necessitam dades objectives i per a elaborar teories científiques necessitem l'experimentació. En filosofia això no és necessari i els límits són uns altres. Les úniques exigències formals en qualsevol tractament filosòfic d'un assumpte han de ser la coherència, la racionalitat i la correcta argumentació. Si un discurs filosòfic és racional i coherent i les argumentacions són correctes el que tenim és una forma de pensament filosòfic. Podem pensar filosòficament sobre qualsevol àmbit de la realitat, física o mental ja que en filosofia importa molt més com es pensa que el què es pensa. En això estem. 

bottom of page