top of page

#3. Aristòtil

En el capítol anterior vaig presentar-vos Plató com el filòsof més influent de la història i vaig atribuir aquest fet a l'apropiació indeguda que fa la Patrística cristiana de la seva teoria de les idees i de la doctrina de l'ànima. Bé, vaig mentir una mica. Possiblement el sistema filosòfic de Plató hagi estat el més influent de la història, però Aristòtil té un doble vessant: el filosòfic i el científic. Són indestriables i si ho entenem així, Aristòtil ha estat històricament més influent que Plató. La física, la cosmologia i la biologia aristotèliques seran el model explicatiu del funcionament físic de la natura durant més de mil anys per a tota la civilització occidental. Fins el segle XVI el món serà entès en termes físics tal i com ens l'explica Aristòtil. El seu model entrarà en crisi desprès de la revolució científica i la seva física serà substituïda per la de Newton al temps que la seva cosmologia serà substituïda pel model copernicà. Per altra banda, l'Aristòtil filòsof ens dona un sistema que també serà modificat i utilitzat pel cristianisme a partir de l'Edat Mitjana i uns instruments conceptuals que l'Escolàstica l'utilitzarà per tractar de demostrar les veritats de la fe. En realitat, no importa aquí qui va ser més important, si Plató o Aristòtil, sinó entendre que tota la filosofia posterior s'articula d'una manera o una altra entorn interrogants plantejats pels dos grans filòsofs en els seus sistemes de pensament. Aristòtil versus Plató. Materialisme o idealisme. Racionalisme o empirisme. La història de la filosofia és una constant oscil·lació entre aquestes dues formes d'entendre la realitat i la majoria de teories filosòfiques són variants més o menys originals d'un dels dos sistemes.  Plató representa l'idealisme i en certa manera el racionalisme. Aristòtil representa l'empirisme i el materialisme. La filosofia posterior  és això, una anar constant d'un a l'altre.

Intro
Context

3.1. Context social, polític i filosòfic

 

 

 

No només Plató va ser crític amb la seva teoria de les idees. El seu deixeble més important, Aristòtil, (384-322 aC) , va reaccionar de forma brillant contra ella i va donar forma al segon gran sistema filosòfic de l'antiguitat. En el famós quadre Scuola di Atene  del pintor renaixentista Rafael se'ns presenta a Plató i Aristòtil junts en el centre d'una composició en la que són també representats molts altres filòsofs grecs. Plató apunta amb un dit cap al cel i Aristòtil, en un clar gest d'oposició, estén el seu braç amb la ma plana contra el terra. Aquest gest simbòlic representa millor que cap altra imatge la oposició entre els dos sistemes filosòfics. Plató ens vol dur a dalt, al món eteri i intel·ligible de les idees. Aristòtil, planer, ens diu que ens quedem aquí, que no hem d'anar a cercar res a cap altre món, que la realitat és el que és i prou. 

 

 

Aristòtil fou deixeble de Plató durant vint anys, però el seu món ja no és el mateix. Si Plató viu en primera persona la decadència de la polis i de la democràcia atenesa, Aristòtil serà testimoni excepcional del final del món grec. Les ciutats gregues, independents i autònomes fins aleshores, seran sotmeses per Filip II de Macedònia.   El seu fill Alexandre Magne, del que Aristòtil fou preceptor i educador durant un temps, donarà més tard forma a un vast imperi en el que s'integraran a la força els grecs. Les formes polítiques i de vida de les polis gregues es veuran substituïdes per un nou model social i polític. Aristòtil viurà tot aquest procés de final d'una època amb tot el trasbalsament de models de comportament i estructures polítiques que comporta. Segurament això l'ajudarà a forjar una filosofia molt més realista que la de Plató. Per altra banda, el propi Aristòtil, (que no era atenenc, sinó d'Estagira), no tenia un vincle tan gran amb la ciutat com el seu mestre ni un record personal de la grandesa i glòria de l'Atenes del segle anterior. Aristòtil renunciarà doncs a la utopia política i la recerca d'un model de govern perfecte i cercarà un model més realista de convivència i d'organització social.

 

 

Filosòficament, Aristòtil viu l'enorme influència de Plató com alumne de la seva acadèmia en els darrers vint anys de vida d'aquest. Recordau que Plató, ja vell en  la seva darrera etapa intel·lectual, va ser molt crític amb la seva pròpia teoria de les idees i que això segurament influí en que Aristòtil desenvolupés una teoria absolutament crítica a la seva vegada amb el sistema platònic. El debat de fons és el mateix: el canvi, la permanència, la possibilitat de conèixer la realitat i el conflicte entre physis i nomos. Si Plató és hereu de Sòcrates, de les seves disputes amb els sofistes i dels presocràtics, Aristòtil és hereu de Plató. El sistema especulatiu de Plató serveix de mirall i de punt de partida a un Aristòtil que trencarà radicalment amb l'idealisme del seu mestre. Ho farà a partir de la lògica i de la investigació científica basada en l'empirisme, l'observació dels fenòmens i l'acumulació de dades. I malgrat les discrepàncies, hi ha molt de platonisme en Aristòtil. És però un platonisme que toca de peus a terra.

Vida

3.2.Vida

 

 

Aristòtil va néixer a Estagira, una ciutat macedònica situada a la península Calcídica. El pare d'Aristòtil era el metge personal d'Amintes, rei de Macedònia.  Això implica un vincle directe entre Aristòtil i la família reial macedònica que li portaria certs problemes per a ser acceptat a Atenes quan l'imperialisme macedònic començà a posar en qüestió la independència de les polis gregues en general i el lideratge d'Atenes en particular.

 

Amb només 17 anys, Aristòtil va ingressar a l'Acadèmia platònica i va rebre una formació, com ja hem dit, del Plató més autocrític i revisionista. Quan va morir Plató, Aristòtil va decidir deixar l'Acadèmia i la ciutat d'Atenes. Hi ha teories que parlen que va prendre aquesta decisió en no ser nomenat director de l'Acadèmia a la mort de Plató. Altres teories fan referència a  la necessitat de salvaguardar la seva vida donat que Macedònia imposava progressivament el seu domini sobre totes les ciutats gregues i tots els macedonis eren vistos com a invasors. En qualsevol cas el que sabem és que va anar a viure a Assos, on fundà una escola de filosofia semblant a l'Acadèmia de Plató. Posteriorment va fer el mateix a l'illa  de Lesbos. 

 

L'any 342 aC Aristòtil fou nomenat preceptor del rei Filip II, el futur emperador Alexandre Magne, fins que aquest es va veure obligat a assumir les tasques de regent i després fou nomenat rei. Alexandre acabarà de sotmetre les polis gregues sota el poder macedònic i les integrarà al seu exèrcit en la seva lluita contra els perses, de la que sortirà victoriós, iniciant després una expansió cap a Orient que el portarà a formar l'imperi més vast i extens de l'antiguitat. 

 

L'any 335 aC, amb 50 anys,  Aristòtil tornarà a Atenes i fundarà la seva pròpia escola: el Liceu. Igual que l'Acadèmia platònica, el Liceu estava destinat a convertir-se en un dels grans centres de coneixement de l'Antiguitat. Però el Liceu era un centre de coneixement global, molt més semblant al concepte  modern d'universitat i també molt més arrelat a la investigació empírica que a la pura especulació filosòfica. La mort d'Alexandre Magne i la desfeta de l'imperi macedònic provoquen una segona partida d'Aristòtil de la ciutat atenesa, ja que un fort sentiment independentista antimacedònic recorria tota Grècia. Aristòtil, sense la protecció de la casa reial i en un moment de plena convulsió política i social, deixa la ciutat i es refugia a Calcis, on morirà poc després als 62 anys d'edat. 

Obra

3.3.Obra

 

 

És absolutament impossible saber quantes obres va escriure Aristòtil. La seva ingent tasca d'investigador i la seva avidesa com a lector i escriptor el porten a escriure moltíssimes obres, la majoria d'elles en la seva època al Liceu. Però els diferents trasllats de la biblioteca aristotèlica, (a Àsia Menor, després novament a Atenes i llavors a Roma), la quantitat d'obres apòcrifes, les obres perdudes i tota una sèrie d'avatars històrics ens dificulten saber amb exactitud quin és el número exacte d'obres aristotèliques. De fet, ni tan sols podem saber quantes de les obres atribuïdes normalment a Aristòtil varen ser escrites realment per ell. 

 

Normalment es divideix l'obra aristotèlica que es  conserva segons la classificació que va fer Andrònic de Rodes el segle I aC en el que es coneix com el “corpus aristotelicum”.  Aquest “corpus” sí sembla ser escrit majorment per ell o per algun deixeble seu seguint les seves indicacions. Aquesta classificació ordena i divideix les obres temàticament i no cronològicament, fet que dificulta seguir una possible evolució en el pensament aristotèlic.

 

Tenim, per una banda, les obres de lògica, conegudes com Òrganon pel seu caràcter instrumental: Categories, Analítics  primers i Analítics posteriors.  Els Tòpics i les Refutacions sofístiques.  Després les obres d'investigació natural, que eren obres científiques més que no filosòfiques: tractaven sobre física: (Física; Sobre el cel; Sobre la generació i corrupció; Metereològic); psicologia i biologia: (Sobre l'ànima; Parva naturalia; Història dels animals); i zoologia:  (Les parts dels animals; El moviment dels animals; La generació dels animals). 

 

En l'ordenació del corpus aristotelicum, Andrònic de Rodes va situar l'obra més filosòfica d'Aristòtil,  sobre l'ésser i els seus modes, just després de les obres de física, i per això aquests catorze llibres reberen el nom de Metafísica. És el que anomenam filosofia primera o metafísica, tot i que Aristòtil no va utilitzar aquesta expressió. Originalment Andronicus de Rodes només volia dir que eren les obres catalogades “després de” (meta vol dir “més enllà”) les obres de física, però la paraula ha passat a designar tota aquella filosofia sobre l'ésser en tal que ésser i  la realitat que podem intuir més enllà del món físic i la matèria. 

 

Una altra part important de les obres d'Aristòtil versen sobre ètica i política. Cal destacar l'Ètica a Nicòmac i l'Ètica a Eudem, la Política, la Gran Moral i un recull de més de 150 constitucions diferents de diferents ciutats-estat gregues.  I, finalment, les obres d'estètica: la Retòrica i la Poètica. 

 

Com a estudiants de filosofia ens resulten imprescindibles les obres del Organon, la Metafísica, les dues ètiques, (particularment l'Ètica a Nicòmac), i la Política. Per la seva influència històrica és important també la Física.

 

Les obres d'Aristòtil són de lectura menys entretinguda que les de Plató. Tenen la forma del tractat científic o fins i tot de lliçons acadèmiques. També hi ha molta polèmica entre els experts sobre l'autoria real d'algunes de les seves obres. Costa acceptar que una obra tan prolífica i extensa es degués només a un sol home i en un període de temps limitat. Igualment polèmica resulta l'acceptació d'una evolució del pensament de l'autor. Durant molt de temps es va acceptar la divisió del corpus per temes sense entrar a qüestionar si hi havia una evolució o no en el pensament d'Aristòtil. Teories més modernes venen a acceptar un inicial període platònic, un període de transició i un període de maduresa. Totes aquestes discussions no ens interessen gaire i si bé és cert que algunes obres aristotèliques poden perfectament haver estat escrites pels seus deixebles, reflecteixen el pensament que podem anomenar sens dubte aristotèlic.

 

La influència de les obres d'Aristòtil no fou tan immediata en els segles posteriors a la seva vida com la de Plató. No va ser fins a la Baixa Edat Mitjana que les obres aristotèliques es varen convertir en referent indiscutible, especialment per la seva física i la seva cosmologia, i que regiran tota la cosmovisió física europea fins el segle XV. Algunes obres d'Aristòtil varen romandre molt de temps perdudes i oblidades pel món cultural europeu i devem bona parta de la seva recuperació intel·lectual a traduccions fetes pels àrabs a partir del segle IX.

Filosofia primera

3.4.Filosofia primera:

la substància. Matèria i forma

 

 

Nosaltres parlarem de l'Aristòtil filòsof més que del científic i per això parlam del que s'anomena la seva filosofia primera o ontologia: la ciència que estudia l'ésser, el que existeix, (ontologia ve del grec tò ón, l'ésser”). La filosofia primera aristotèlica s'articula al voltant d'un concepte extraordinari que ell mateix defineix: el de substància, (en grec ousia). Allò que podem percebre i sentir i allò a que donam categoria d'existent rep  el nom de substància. Una cadira és una substància. Tu i jo som substàncies. Tot el que ens envolta i que podem concebre com a part individualitzada de la realitat és una substància. Fixau-vos que precisament en gramàtica deim que és un substantiu tota aquella paraula que pot donar nom a alguna cosa existent. Així, això és la substància, allò que existeix.

 

Però la substància no és el mateix que la matèria. No ens confonguem. La cadira és una substància, però la seva matèria és fusta, ferro i plàstic. Està feta de fusta i ferro, però convindreu en acceptar que unes quantes peces de fusta i ferro no són en sí una cadira. La cadira és quelcom més que els materials que la formen. Aquest quelcom més és identificable i té sentit per a nosaltres. La cadira és una substància en tant que per a nosaltres hi ha una realitat substancial que identificam i nomenam cadira.  Igual que jo sóc una substància, o tu, o un arbre, o un peix, o una patata; són substàncies les coses apreheses com unitats individualitzades. Allò físic, sí, però no només matèria en estat pur. Allò existent és substància perquè existeix, perquè ens sembla que és real, perquè ho podem percebre. Cal un exercici d'aprehensió i intel·lecció de la substància. Si fos just la matèria, (la fusta o el ferro), bastarien els sentits per percebre-la. Però la substància és quelcom més que la matèria. És la suma de matèria i forma. La cadira és cadira perquè té forma de cadira, perquè la meva intel·ligència la pot identificar com a unitat individualitzada amb unes característiques que puc percebre racionalment. 

 

Alerta que quan dic “forma” no vull dir “aspecte físic extern” ni res semblant. La forma és mental. Una cadira és una cadira perquè quan la percep li atribueixo la forma de cadira en base a un model mental amb el que la puc identificar. Tinc una forma mental de la cadira que em permet identificar qualsevol cadira física com a tal. És semblant doncs la forma aristotèlica a la idea platònica? Sí, clar, és semblant. De fet, en algunes traduccions la teoria de les idees de Plató es tradueix per teoria de les formes. Però la idea platònica i la forma aristotèlica tenen una diferència fonamental que fa els dos conceptes irreconciliables i inassimilables. La forma de Plató no té vida pròpia en un món intel·ligible. No existeix per sí sola. En cap cas la “forma” és un model ideal prototipus de les coses físiques que existeix en un altre món. És cert que la divisió de la substància en matèria i forma vindria a ser l'adaptació del dualisme platònic que fa Aristòtil. Tot allò existent és una combinació de matèria i forma. La matèria és física i la forma mental, però les dues són indissolubles i estan en el mateix món, que és l'únic i és aquest. No hi ha un món d'idees intel·ligible on les idees visquin al marge de la nostra realitat sensible i física. Aquí és on cobra sentit el gest d'Aristòtil amb la ma plana en el quadre de Rafael. No hem de cercar a dalt, en un món de les idees, aquella part de la realitat que no podem captar. Tot és aquí, a baix. Aristòtil és un empirista i un materialista. La substància es percep físicament, (matèria), i s'entén intel·lectualment, (forma). Així de simple. 

 

Què podem entendre de tot això? Doncs que Aristòtil fuig de l'idealisme del seu mestre. Fuig de la possibilitat d'afirmar mons dels que no tenim constància empírica. Aristòtil és materialista i cerca entendre la realitat des de la matèria  i allò físic.  I a més és un lògic que necessita les regles de la lògica. No es permet afirmar mons dels que no té constància.  Accepta la distinció platònica entre allò sensible i allò intel·ligible i combina els dos elements, però sense apel·lar a realitats externes. La substància és allò que existeix i que puc entendre com a existent. Però a més, la substància pot deixar d'existir, (la idea platònica no moria mai). Si la matèria desapareix, (per exemple, si es crema la fusta de la cadira), la substància també. Si el que és perd és la forma, (per exemple, desmuntam la cadira i la feim trossos), també. La substància “cadira” pot deixar de ser cadira. Matèria i forma van unides de forma indissoluble. Si desapareix una, l'altra també.   

 

Però la substància “cadira” pot patir variacions sense deixar de ser una cadira. Puc pintar la cadira i aquesta canviarà de color. Pot envellir i seguir essent la mateixa cadira i per tant la mateixa substància. Aquestes variacions que la substància pot patir reben el nom d'accidents. Qualsevol aspecte de la substància que pugui variar sense que aquesta deixi de ser el que és és un accident.  En paraules més filosòfiques deim que la substància és allò que existeix en sí mateix i l'accident és allò que existeix en la substància. És cert, els accidents necessiten una base sobre la que produir-se, no són res en sí mateixos. També ho podem entendre amb l'afirmació aristotèlica segons la qual l'accident no és necessari, (en lògica “necessari” vol dir que podria ser d'una altra manera de com és o podria no ser i no passaria res).  Els accidents segons Aristòtil  són la quantitat, la qualitat, la relació, el lloc, el temps, la posició, la possessió, l'acció i la passió. Són coses que es poden dir d'una substància, (on és, què té, quanta n'hi ha...), però no són res en ells mateixos.

 

 

Aristòtil distingeix dos tipus de substància. La distinció és conceptual, però important. La meva moixa, que es passeja per aquí mentre escric, és un ésser real que puc copsar individual i separadament de la resta de la realitat. La meva moixa és una substància composta d'una matèria (pel blanc, ossos, vísceres...) i d'una forma que em permet identificar-la no només com a moixa, sinó com la meva moixa. És el que diria Aristòtil una substància primera. La substància primera és la substància ontològica, (és el que existeix realment), i està composta de matèria i forma. És substància en ella mateixa i per tant susceptible de tenir accidents (creix, canvia d'aspecte, de posició, es mou). La moixa, (Lou es diu ella), és un subjecte individual del que puc predicar coses. Això ha quedat clar, no? Doncs bé, existeix el que s'anomena substància segona que en el cas de Lou és el que em permet entendre que ella és una moixa: el seu gènere, la seva espècie. Gènere i espècie són d'alguna forma el concepte genèric, (si voleu, podem identificar-ho amb la forma), al que aplicam el nom o substantiu “moixa”. Si la substància primera és la substància a nivell ontològic, la substància segona és la substància a un nivell purament lògic o formal. El que existeix realment és la substància primera, la realitat està composta d'éssers individuals, particulars, però el coneixement necessàriament ha de ser d'allò universal i genèric. Si vull conèixer de veritat na Lou i els moixos particulars, he d'estudiar la substància segona que anomenam “moix” i no la substància primera particular que és na Lou, per molt que na Lou existeixi físicament i el “moix genèric universal” no.  De fet, les espècies o els gèneres no poden existir físicament si no és en individus particulars, (la substància segona només pot expressar-se en la substància primera), però són aquests gèneres i espècies amb els que conceptualitzam els éssers individuals els que els donen la seva essència, (na Lou és una moixa perquè en ella es realitza aquella realitat conceptual que entenem amb el substantiu “moix”). Però en el fons substància primera i substància segona només són separables per l'enteniment i per això vos he dit que la diferència era conceptual. En sentit estricte, físicament, només existeix la substància primera. Acceptar que la substància segona existeixi independentment de la substància primera seria tornar a la idea platònica i al món intel·ligible de les idees.

 

En definitiva, estem tractant d'esbrinar què és el que existeix, de què està composta la realitat, (“què és l'ésser?” que diria Parmènides). Doncs ja ho tenim: allò que existeix és o bé substància o bé accident de la substància. Jo sóc una substància. El fet que jo em deixi barba o perdi els cabells o engreixi vint quilos no modifica essencialment la substància que sóc. L'altera, la canvia, però segueix existint aquella substància individual que identificau com jo. Jo sóc la mateixa substància amb barba o sense, amb cabells o sense, casat o fadrí, ara o quan era un bebè. Si engreixo vint quilos hi haurà més jo, però no un jo distint. El canvi quantitatiu no és un canvi essencial, com no ho és el canvi de posició o localització. Jo sóc jo aquí i allà, assegut o dret. El dia que mori, la substància que fins aleshores hem identificat com jo deixarà d'existir, perdrà la seva forma. Néixer i morir (generació i corrupció) són canvis substancials. Tots els altres canvis són accidentals. La substància particular que sóc, (substància primera), s'identifica amb una substància segona, (home, pare, professor), i la realitza materialment, perquè jo sóc això: una substància primera composta de matèria i forma identificable amb una matèria segona no individual purament formal. Val a dir que aquesta teoria de la composició de la realitat es coneix com teoria hilemòrfica, (en grec hylé vol dir matèria i morfé forma).

 

El canvi

3.5.El canvi: potència i acte

 

 

 

 

La teoria hilemòrfica és una teoria radicalment diferent a la teoria de les idees de Plató, però pretén respondre els mateixos interrogants; a saber, aquella vella polèmica sobre el canvi i la permanència, sobre l'ésser i el no-ésser, que ja varen representar amb les figures d'Heràclit i Parmènides.  I recordau supòs quin era el problema per a Parmènides, l'ésser no podia venir del no-ésser. Per a Heràclit, la canviant naturalesa de les coses ens impedia conèixer la seva essència. Plató va portar el debat als mons de Yupi i Aristòtil ho fa baixar de forma contundent al món de la matèria. Ara, però, cal explicar el problema de com captar l'essència del canvi. Si només ens quedam amb la divisió de la realitat en substància i accidents, tenim un retrat estàtic de la realitat, del que hi ha, del que existeix. Però la realitat és òbviament dinàmica i cal completar la teoria amb elements que donin compte d'aquest dinamisme. 

 

Com ja he insistit, Aristòtil és empirista, lògic i amb una mentalitat científica. Així cercarà les respostes, de forma lògica i empírica. Per a entendre la seva solució al problema, cal entendre la distinció que fa sobre les possibles maneres d'ésser. L'ésser és en acte i “pot ser” en potència. Jo en acte (actualment) sóc el que sóc, un jove atlètic i ben plantat que vos dona classe de filosofia, però potencialment sóc un vell arruat o un homenot gras amb vint quilos més. Sóc “en acte”, actualment, professor de filosofia. Potencialment, “en potència”,  puc ser moltes coses que encara no sóc (un vell, un avi de cinc nets, un jubilat que juga al dominó...); però hi ha moltes altres coses que no puc ser ni seré, (no sóc un elefant blau en potència, ni una orquídia, ni una cadira). La potència té a veure amb les possibilitats que es poden desenvolupar. Diríeu que una llavor és un arbre? Segurament no, però està molt més a prop de ser-ho que de ser una gallina. Això és perquè la llavor és un arbre “en potència”. Si desenvolupa el seu potencial, serà un arbre. El que no serà mai és una gallina, perquè no és una gallina en potència. El desenvolupament màxim de les potencialitats que cada ésser té és el que es denomina entelèquia, (com m'agrada aquesta paraula). L'entelèquia seria l'estat de perfeccionament màxim de les possibilitats que es posseeixen. Aquell ésser que arriba a la seva finalitat i no li queden possibilitats o potencialitats que completar. El professor perfecte, immillorable, seria una entelèquia del professor que ara sóc, però no ho sóc encara perquè tinc capacitats en potència per desenvolupar. És a dir, aquella perfecció de la idea platònica, (existent ella mateixa en un món ideal i a la que les coses imperfectes s'intenten semblar), ara en Aristòtil es torna una aspiració, un destí final, una perfecció a la que l'ésser apunta, però a la que no té perquè arribar necessàriament, (en català “entelèquia” ha arribat a significar precisament “ésser que no existeix més que en la imaginació”). 

 

L'acte i la potència són les dues formes de l'ésser. El que som i el que podem ser. Un ou és un ou en acte i una gallina en potència. Això és fàcil d'entendre. Què resolem amb aquesta distinció? Per una banda el problema de l'ésser de Parmènides. Allò que és no prové del no res, del no-ésser, sinó de l'ésser en potència que roman amagat sota l'ésser actual. I per altra banda, resolem el problema d'Heràclit. El canvi és permanent, però obeeix uns paràmetres comprensibles i descriptibles. Si el canvi fos aleatori, atzarós o casual, el meu intel·lecte no podria entendre el món ni la realitat. Però com a bon científic, Aristòtil creu en les regularitats naturals i en la possibilitat d'entendre el canvi, ja que aquest no es deu a la casualitat, sinó a la causalitat. El canvi en el món natural està ordenat en un sistema de possibilitats limitades i comprensibles. Les coses canvien dins de les seves potencialitats i canviar no és més que actualitzar o realitzar allò que som en potència.

Les quatre causes

3.6. Les quatre causes

 

 

 

 

Amb els elements clau d'Aristòtil (la distinció matèria-forma i la distinció acte-potència) ja podem enfrontar-nos al món natural. Una vegada definida l'essència d'allò que existeix i com pot canviar, podem saber per què es produeix el canvi. Ens enfrontam per primera vegada al concepte de “causa” que serà fonamental en ciència i en filosofia en els segles posteriors. Aristòtil ens parla de quatre causes diferents en el canvi que es produeix en la naturalesa. Dues ja les coneixem: la matèria i la forma donen lloc a les causes que Aristòtil anomenarà causa material i causa formal. La causa material, seria allò del que una cosa està fet. Resulta prou evident que tot el que existeix està fet de qualque matèria. Sense matèria no hi  ha ni cosa ni canvi en la cosa. La causa formal és encara més important, perquè és la que fa que una cosa sigui el que és. La causa material de la cadira són el ferro i la fusta amb que estan fets, però sense la seva causa formal, aquest ferro i aquesta fusta podrien ser una taula, un penjador o no res més que ferro i fusta. La causa formal de la cadira és el que ens permet que la definim com a tal i constitueix d'alguna manera la seva essència.

 

Però hi ha dues causes més que actuen en el món físic i sense les quals no podríem entendre el canvi: la causa eficient i la causa final. La causa eficient és el motor de qualsevol canvi, l'agent que el provoca. Serà fonamental per a la ciència medieval i també per a la ciència moderna. En una visió mecanicista i causal del món com aquesta cap cosa no altera el seu estat inicial si no actua una força o un agent sobre ella. L'altra causa, un poc més complicada, és la causa final. La causa final té a veure amb el per a què es provoca el canvi, amb la intenció de l'agent. És la finalitat amb que es realitza o la direcció a que es dirigeix aquest canvi.

 

Posem un exemple tòpic i clar. Imaginau una massa informe d'argila o fang. És matèria en estat pur, no és res concret en tant que no és cap substància individual que identifiquem més que fang. La seva actualitat consisteix en ser fang. És causa material, potència pura, perquè tot i que no és res concret, pot ser moltes altres coses. Ara, suposem que amb aquest fang fem un cendrer. Hem realitzat una de les seves potencialitats. Hem actualitzat la realitat inicial de la matèria (el fang) i l'hem convertida en una substància determinada, (el cendrer). Però per a fer-ho ha fet falta una intenció, una voluntat de convertir aquell fang en cendrer i no en una altra cosa, un motiu al que anomenam causa final que seria el fer un objecte per posar les llosques i les cendres. I a més, clarament, han fet falta unes mans que donessin forma el cendrer a partir del fang inicial, un alfarer que provoqués el canvi i permetés al cendrer passar de la potencialitat passiva en que es trobava en el fang inicial a una actualitat on aquella potència oculta s'ha fet realitat.

 

No sé si veis l'enorme transcendència filosòfica de la visió del món natural que ens està explicant Aristòtil. Deixau-me recapitular a mode de síntesi i veurem les conseqüències de tot plegat: En primer lloc la matèria, la causa material de les coses. El que existeix està fet de matèria sensible i per tant perceptible pels sentits. Això ens porta a l'empirisme com a base del coneixement i la ciència. En segon lloc, la causa formal, la forma. L'essència de les coses, allò que són en realitat és forma mental i captar les formes és un acte de l'intel·lecte. La intel·ligència és necessària per donar forma a una realitat que sense el el paper de l'intel·lecte seria matèria informe buida de significat.

 

En tercer lloc, la causa eficient o agent. És la base del principi de causalitat que presideix la investigació científica. Acceptar-la pressuposa que tot el que succeeix té una causa prèvia que podem esbrinar. 

 

En quart lloc, molt important perquè no és tan clar com els punts anteriors: la causa final implica no només un ordre universal sinó una tendència cap a un fi. Els canvis són direccionals, apunten a qualque banda. És el que entenem com una concepció teleològica o finalista de la naturalesa. Tot va cap a un lloc, el seu lloc. Segons Aristòtil, hi ha un nous, una intel·ligència universal, que determina que hi ha un sentit natural de les coses. Per això els canvis no són arbitraris, per això podem entendre el món. Perquè hi ha un ordre natural de les coses. En el món aristotèlic tot el que succeeix té un perquè (causa) i un per a què (finalitat).  I nosaltres tenim un enteniment que ens permet comprendre intel·lectualment aquest ordre universal.

El coneixement

 

3.7. Coneixement

 

 

 

La matèria és física i la forma mental. Van unides i depenen una de l'altra. No hi ha idees preexistents en mons intel·ligibles. En realitat, aquesta simple distinció és la que separa i allunya tant Plató d'Aristòtil. Si entenem la forma com l'essència de les coses i acceptam que aquesta essència no pot existir separada d'elles, entenem la crítica d'Aristòtil a Plató, però entenem també que els dos sistemes tenen punts en comú. Superada la diferència entre els dos sobre l'existència d'un món intel·ligible on les idees viuen eternament, veim que coincideixen en entendre que el coneixement intel·lectual d'allò general i universal, (la forma o la idea), és el coneixement vertader al que ha d'aspirar la ciència. Així, Aristòtil ens proposa una teoria de coneixement diferent de la de Plató però que coincideix en donar preponderància al coneixement intel·lectual sobre el sensible. Per a Plató conèixer era un procés d'introspecció mitjançant el qual l'ànima recordava allò etern que ja coneixia. Per aquest motiu el coneixement sensorial era menyspreat i menysvalorat; fins i tot molestava i ens havíem de desfer d'ell per a arribar a la contemplació de les idees. Per a Aristòtil això no és possible, el coneixement necessita els sentits perquè tot i voler copsar intel·lectualment la forma recordem que aquesta va unida a la matèria. No hi ha cap altre objecte del coneixement que les coses sensibles d'aquest món. La sensació dona origen al procés de coneixement.  Els sentits ens permeten captar la forma sensible de les coses a partir de la matèria, però sense la matèria. Quan jo veig i toc la meva moixeta, estic a través dels sentits captant la seva forma però sense la seva matèria. La seva matèria queda fora de jo i del procés cognitiu, cosa que no passa amb altres funcions corporals dels éssers vius com les que faciliten la nutrició, (si me la mengés, també la interioritzaria però físicament, amb la matèria i tot, pobra moixeta...).  És a dir, els sentits em permeten  rebre la forma sensible sense la matèria. Són receptacles que tenen la facultat potencial de captar formes sensibles, però per a fer-ho necessiten un objecte exterior. (Vegeu la diferència amb Plató, Plató cerca a l'interior allò que ja hi és a l'ànima; Aristòtil necessita que allò que és a fora “entri” a través dels sentits). És la base de l'empirisme: els sentits inicien el procés de coneixement a partir d'informació que obtenen de l'exterior  i aquesta informació és processada després intel·lectualment pel meu enteniment. Aquest procés intel·lectual mitjançant el que obtenim la forma mental es coneix com abstracció i és el que em permet tenir un coneixement universal de la realitat sense la necessitat d'afirmar un món existent d'idees eternes i immutables més enllà de l'abast dels meus sentits.

 

Segons Aristòtil, el meu intel·lecte és de dos tipus. Hi ha un enteniment pacient, (capaç de rebre i elaborar la informació, el que diríem “memòria” i “imaginació”), i un enteniment agent, (capaç d'actuar sobre aquesta informació, creant i modificant-la, el que diríem pròpiament “intel·ligència”). L'enteniment pacient em permet recordar i assimilar, crear imatges de les coses; l'enteniment agent em permet associar les idees, relacionar-les i operar mentalment sobre la informació rebuda.  Els sentits són facultats de captar allò individual i l'enteniment (nous) em permet fer abstracció i pensar en allò universal. A través dels sentits percebo i capto na Lou, la meva moixeta, i és a través de l'enteniment que puc arribar a pensar en Lou com una “moixa” per la seva adequació a aquesta forma universal. Els ulls veuen na Lou, l'enteniment pensa en la forma universal “moix”. Partint de la sensació d'allò particular, puc arribar a l'essència universal comuna de qualsevol cosa, però aquesta essència partirà de la matèria i de la substància primera individual. És un procés inductiu en el que a través de l'experiència particular puc extreure idees i conceptes generals que són els que fan possible tant el llenguatge com la ciència. 

 

Amb aquesta teoria del coneixement eliminam els elements platònics (reminiscència, immutabilitat i preexistència de les idees) i tenim una teoria empirista que no separa els mons. El coneixement ha de partir dels sentits i de la matèria. Les formes s'obtenen intel·lectualment a partir d'una acció del meu intel·lecte. Ara bé, Aristòtil, per clara influència platònica, valora més el coneixement de les formes per la seva universalitat, que no el coneixement dels objectes individuals i particulars. El coneixement d'éssers i fenòmens particulars ens fa “experts”, ens dona “experiència”. L'experiència és un grau interessant de saber, però està per sota del que Aristòtil anomena art o tècnica. Per damunt d'elles estaria la ciència, el coneixement del perquè existeixen els éssers i les causes que actuen sobre el món físic. Si puc anar més enllà, arribaria a la saviesa que ja seria el coneixement de les primeres causes, que són les més universals de totes. 

 

És a dir que podem fer una gradació del saber: el primer que tenim és l'experiència, el coneixement concret d'alguna cosa particular. Sense ella no hi ha coneixement de cap tipus, tot i que no serveix de molt en sí mateixa, perquè és particular i a més s'adquireix individualment i no es pot transmetre ni ensenyar. No és en sentit estricte un saber. L'experiència acumulada ens permet gràcies a la memòria i l'observació saber que una cosa pot ser causa d'una altra i per tant utilitzar aquest coneixement de forma productiva. Neix així la “tècnica” o “art”, que ens permet fer coses (tekhné). És un coneixement d'allò universal i no només d'allò concret i per tant la tekhné és un grau superior al de l'experiència.  La tècnica és productiva, útil, i a més es pot ensenyar i transmetre d'uns a altres, i així es torna acumulativa. Igualment és un coneixement universal la phrònesis que ens ensenya a saber comportar-nos i actuar. Si la tekhné és un saber productiu, la phrònesis (prudència) és un saber pràctic, (ho explicaré millor quan parlem d'ètica).

 

Però en un grau superior a la tekhné i a la phronesis trobam la ciència (epistemé) en la que per damunt de la finalitat  productiva (saber fer) i pràctica (saber viure) arribam a un coneixement més universal de les causes que s'amaguen rere els fenòmens (saber per què). Evidentment el saber científic és superior al merament tècnic i pràctic, perquè a més de reunir totes les seves condicions ens porta a un coneixement d'allò universal i necessari. Clar, l'epistemé és un saber teòric i especulatiu, no té una finalitat productiva ni pràctica i és un saber en sí mateix, (per això encara ara els nostres dies, el tècnic està de vegades millor considerat que el científic). El tècnic sap fer. El científic sap. En un marc utilitarista,  segurament el saber intel·lectual no sembla tan pràctic com el saber tècnic, però per a Aristòtil està clar que el saber científic és molt  superior a la tècnica.  Encara un grau superior és el nous, l'intel·lecte que ens permet la intel·lecció pura. Diríem que ens permet conèixer aquelles veritats indemostrables dels primers principis. Quan l'epistemé s'uneix amb el nous, tenim el grau superior del coneixement: la saviesa, (sophia). La sophia és el coneixement absolut de les primeres causes. És un saber demostratiu a partir de principis del que neixen els principis de la lògica i tot el coneixement vertader. 

 

En quant a la divisió de les ciències, Aristòtil divideix en dos grans grups: les ciències que estudien allò contingent i les que estudien allò necessari. Les que estudien allò contingent es classifiquen a la vegada en dos grups: les productives, (poètica, retòrica, medicina, música... ), i les pràctiques, (ètica, política, economia... ). Finalment, les ciències teòriques (matemàtiques, física, ontologia, teologia...) entre les que la ciència superior seria la ciència de l'ésser i les primeres causes, la filosofia primera, perquè és la ciència d'allò necessari, no contingent. Aquest tipus de saber ens converteix en savis. Hi ha una mica de platonisme en aquest sentit gairebé contemplatiu del savi com a coneixedor de les veritats primeres i en certa manera ens dona a entendre que Aristòtil valora molt més el coneixement intel·lectual que el sensible. I això és perquè en certa manera, (i malgrat les objeccions que contínuament he remarcat que Aristòtil mostra respecte a l'existència d'un món de les idees), el coneixement necessari de la forma com a allò universal que dona sentit a la substància particular, és a la força un coneixement intel·lectual superior al coneixement sensible de les substàncies concretes particulars. 

L'ànima

 

3.8. L'ànima

 

 

Com resol l'empirista Aristòtil un tema tan intangible com el de l'ànima sense recórrer a un món metafísic com feia Plató i sense caure en elements místics o fóra de l'abast de la informació que rebem pels sentits?  Doncs ho resol com un científic i com un biòleg. Aristòtil recupera el significat de la paraula ànima en el seu sentit de principi vital. L'ànima és allò que anima i dona vida els cossos dels éssers vius. Tots els éssers vius tenen ànima perquè si no no serien éssers vius. És el que deim un animisme biològic. Com hem explicat quan parlàvem de la seva obra, Aristòtil és un observador de la natura i bona part de les seves obres naturals versen sobre biologia i zoologia. El que fa Plató és observar, registrar, classificar i ordenar el món natural, amb totes les espècies animals i vegetals que pot. Què és el que observa? Que tots els éssers vius tenen la funció de nutrició i la satisfan d'una manera o una altra. Observa també que els homes i els animals semblen tenir una capacitat de sentir i interactuar amb l'entorn que les plantes no mostren. Els animals i els homes són sensibles i responen a estímuls externs a ells en una forma que les plantes no semblen estar capacitades. Finalment, observa que la principal distinció entre els homes i els animals és bàsicament la racionalitat dels primers. 

 

Amb aquesta informació podem classificar l'ànima, allò que ens insufla vida i ens “anima”, en tres tipus principals en base a les seves funcions. Hi hauria clarament una ànima vegetativa, que és la que fa que qualsevol ésser viu estigui viu. S'encarrega de les funcions bàsiques que sostenen l'organisme i l'espècie, (nutrició i reproducció). L'exemple és desagradable, però sabeu que quan una persona entra en coma i perd el coneixement i la capacitat de moviment, però les seves constants vitals segueixen funcionant, deim que està en “estat vegetatiu”.  Però els animals i les persones tenen una ànima amb unes funcions superiors a les funcions mínimes de l'ànima vegetativa. L'ànima animal i humana té a més de la vegetativa una funció sensitiva. Certament, animals i humans percebem sensacions de l'exterior i aquestes ens estimulen a interactuar amb l'entorn. Sentim desig, ens movem, tenim impulsos. En molts de casos tenen els animals fins i tot algunes de les funcions de l'enteniment pacient, (imaginació i memòria), que podrien semblar exclusivament humanes. Si a més aquestes sensacions que ens arriben de l'exterior permeten als homes elaborar idees i conceptes a partir de l'abstracció de formes i són la base sobre la que s'origina el coneixement és simplement perquè l'ànima humana gaudeix d'una tercera funció que és la racional. L'ànima racional és la que facilita aquell enteniment pacient i agent que hem descrit quan parlàvem del procés de coneixement. 

 

Tenim així tres tipus d'ànimes diferents: la nutritiva o vegetativa, la sensitiva i la intel·lectiva i racional. Cada una de les superiors posseeix les funcions de les inferiors a ella. Així, l'ànima sensitiva té, a més de les funcions d'assimilació i reproducció pròpies de la vegetativa, les seves pròpies funcions perceptives i sensibles. Igualment, l'ànima superior, la intel·lectiva o racional, posseeix les funcions de les altres dues i a més la de l'intel·lecte que fa possible el coneixement, la ciència o l'ètica (els animals no es comporten moralment) i la política.  Observau com clarament la divisió tripartita de l'ànima d'Aristòtil respon a criteris molt més biològics i funcionals que la de Plató. Està exempta de connotacions espirituals i metafísiques i s'allunya del misticisme platònic. Té a més una implicació òbvia: l'ésser humà és mortal. L'ànima vindria a ser forma i el cos matèria, (si ho explicam en termes hilemòrfics), i com sabem, matèria i forma són indissolubles. Quan el cos mor, l'ànima també. En el cas de les ànimes vegetatives i sensitives no hi ha dubte. Moren amb ell. L'ànima intel·lectiva podria ser independent del cos, però l'ésser humà individual ja no seria la substància primera que és sense ella. Per a Aristòtil, la doctrina de la immortalitat de l'ànima platònica és literalment absurda. 

Lògica

 

3.9. La lògica

 

 

 

 

La lògica no és un “descobriment” ni un “invent” d'Aristòtil com es diu vulgarment. Aristòtil no “inventa” la lògica senzillament perquè la lògica no es pot inventar. Els humans tenim una ment racional que funciona amb unes regles lògiques que estan predeterminades. Ningú les crea. No són convencions. Aristòtil el que fa és aturar-se a pensar en elles i les explica. I ho fa molt bé. Tant que tardarem molts segles en tenir aportacions noves més enllà de les que ell fa en lògica entesa com a disciplina teòrica. La lògica matemàtica del segle XX, la lògica formal, serà evidentment una passa endavant, però les bases del funcionament de la lògica varen quedar perfectament descrites per Aristòtil en el seu Òrganon. I aquí val la pena aturar-se en el sentit de la paraula “òrganon”. Significa literalment “instrument” i això és el que és la lògica per a Aristòtil, un instrument que ens permet conèixer i raonar. No un saber en sí mateix. Per això, per conèixer, caldrà aprendre a manejar aquest instrument i Aristòtil es dedicarà a analitzar els seus paràmetres bàsics de funcionament i explicitar-los i descriure'ls. Aristòtil sistematitza la lògica i és en aquest sentit que parlam d'Aristòtil com “el pare de la lògica”. No perquè la inventi. 

 

I com no podia ser d'una altra manera en un pensament sistemàtic, la lògica aristotèlica encaixa amb la seva concepció de la realitat i la seva teoria del coneixement. Què és el que hi ha en la realitat? Ho recordau? Sí, exactament, substàncies. Molt bé. I de què està composta la substància? De matèria i forma, molt bé. Què feia el nostre intel·lecte amb la substància? Abstracció: abstrau la forma identificant els caràcters d'aquella substància primera individual que coincideixen amb una substància segona genèrica. Bé, idò ja tenim la primera peça de la lògica aristotèlica: el concepte. Cream mentalment conceptes a partir de l'abstracció mental que fem de les substàncies que ens envolten. Molt més simple: tenim tot un món mental de conceptes en la mesura que la nostra ment conceptualitza allò que ens envolta. Una vegada feta aquesta conceptualització prescindim de la matèria i jugam amb els conceptes quan pensam. En aquesta primera passa, la meva ment  ha fet dues operacions per tal de definir i donar forma als conceptes: comprensió i extensió. Comprenem un concepte quan sabem què és el que vol dir per a nosaltres, quan sabem el conjunt de caràcters que necessitem per a formar aquell concepte. Fem extensió d'aquell concepte quan sabem a quins objectes podem aplicar-ho i a quins no. Comprenem el concepte “cavall” quan sabem definir què és un cavall a partir de les seves propietats fonamentals; fem extensió quan veim un cavall i podem dir “ostres, un cavall” o quan veim un hipopòtam i deim “això no és un cavall”. 

 

Sembla fàcil perquè és lògic: mentalment fem conceptes, convertim les substàncies en objectes mentals. Però amb això no basta. Només amb conceptes, no pensam. En un sentit lingüístic, els conceptes lògics són les paraules i el seu significat. Em podria aprendre totes les paraules del diccionari català-xinès i amb això no parlaria xinès, (ni català). La lògica és un llenguatge i només amb els conceptes no basta per entendre'l.  Perquè igual que les paraules tenen significat, però soles no tenen sentit, els conceptes tots sols no tenen sentit lògic. Hi ha per tant, una segona forma lògica per damunt del concepte: el judici. A través dels judicis el que fem és relacionar els conceptes entre sí. Un judici vindria a ser allò que  anomenam una proposició simple. És a dir una negació o una afirmació que puc fer sobre un subjecte. La proposició lògica equival en sintaxi al que anomenam oració simple. Efectivament, i com vos han fet aprendre els vostres impagables professors de llengua durant els darrers deu anys, l'oració és la “unitat mínima de la llengua dotada de sentit complet”. Si heu tingut sort, algun d'aquests impagables profes a més de fer-vos aprendre  això vos haurà explicat què punyetes significa. Significa que les paraules (conceptes per a Aristòtil) no tenen sentit. Tenen significat, (basta mirar el diccionari), però si no s'inclouen en una proposició simple no tenen sentit lògic ple. Si ara ve algú, obri la porta i diu “patata, calcetí, Aristòtil” ens quedarem estorats. No entendrem res per molt que coneguem el significat de les tres paraules que ha pronunciat. El sentit és una altra cosa i per això necessitam judicis o proposicions. El judici estableix una relació entre un concepte principal (al que anomenam subjecte) i un altre concepte que es predica d'ell, (el predicat). Un judici és doncs en termes lògics el mateix que una proposició simple en termes sintàctics: una afirmació o una negació que faig sobre una part de la realitat. I aquí ve la part més interessant de tot això: qualsevol judici, afirmació o negació que faci sobre la realitat, pot ser vertader o fals. Si ho és o no, ja no és un problema de la lògica, sinó de la ciència. M'explic, molta gent pensa que la lògica és una forma de descobrir la veritat. De fet, sovint es pensa que si una cosa és vertadera és que és lògica. No va per aquí. La veritat és un altre problema i sobre la possibilitat de conèixer-la o no tracten bona part de la filosofia del coneixement i de la filosofia de la ciència, però no la lògica. La proposició “els elefants viuen cinquanta anys” pot ser vertadera o falsa però això no li preocupa a un lògic. Preocuparà en tot cas als elefants o als zoòlegs i biòlegs que s'encarregaran d'esbrinar empíricament si el judici és vertader o fals. Si coincideix amb la durada de la vida dels elefants, serà vertader i si no serà  fals. Però en lògica l'únic que importa és que pot ser (que ha de ser) una de les dues coses. A partir dels possibles valors dels judicis, el que fa la lògica és relacionar els judicis entre sí per obtenir judicis nous. L'única preocupació del lògic és determinar si aquestes relacions entre judicis estan ben fetes o no. Els judicis han de ser a la força afirmatius o negatius i o bé universals o bé particulars. Les regles de la lògica, (que són les del món), obliguen a que entre judicis universals i particulars es donin certes relacions d'inclusió i exclusió, (per exemple, si l'universal “tots els moixos són mamífers” és certa, és inacceptable com a cert un judici particular del tipus “el meu moix no és un mamífer”). Igualment es donen relacions d'oposició  de sentit entre afirmacions i negacions, (no puc acceptar a la vegada la negació i l'afirmació d'un mateix judici, per exemple). Aristòtil plasma les relacions primàries entre judicis en el seu famós quadre d'oposició dels judicis, definint quan dues proposicions són contràries, (quan no poden ser certes a la vegada), contradictòries, (si una és certa l'altra és falsa i viceversa),  subcontràries (el particular afirmatiu i el negatiu no poden ser falsos a la vegada, però sí poden ser els dos vertaders), i subalternes, (relació òbvia segons la qual tot universal inclou el seu particular).   Per exemple, donat l'enunciat particular “tots els estudiants són brillants”, (tant si és cert, com si no aquest judici), tenim un judici contrari, (“cap estudiant no és brillant”), un judici contradictori, (“algun estudiant no és brillant”), i un judici subaltern, (algun estudiant és brillant”). Les relacions de veritat i falsedat entre ells són molt clares a partir del quadre d'oposicions, de manera que coneixent el valor de veritat d'un d'ells podem establir la veritat o falsedat necessària dels altres. 

 

Recapitulam i seguim: convertim les coses en conceptes i amb els conceptes fem judicis. Els judicis són afirmacions o negacions que poden ser veritat o mentida en tant coincideixin o no amb la realitat a la que fan referència. Fins aquí, no pot ser més fàcil. És lògic. Hi ha un tercer esglaó, una tercera forma lògica elemental a més dels conceptes i els judicis: el raonament. És imprescindible per a pensar. La nostra ment raona amb la informació  que té. Raonar significa arribar a determinar la falsedat o veritat d'un judici a partir d'un altre o de més d'un altre judici. És a dir, raonam quan encadenam judicis entre sí i podem obtenir altres judicis derivats dels inicials. Els raonaments principals que podem fer són de dos tipus: deductius i inductius. Un raonament és deductiu quan a partir d'uns judicis determinats de tipus generals puc demostrar la veritat o falsedat d'un enunciat particular. Si vaig en el sentit contrari i d'una sèrie d'enunciats particulars extrec un altre de general el que he fet és un raonament inductiu. La ciència utilitza els dos tipus de raonament, però a l'hora d'establir enunciats de validesa universal com són les lleis científiques no té més remei que fer induccions, (i aquest serà un dels seus problemes principals com veurem en el seu moment). 

 

Els raonaments, deductius o inductius, són inferències i les inferències són sistemes de relació entre els judicis que tenen unes regles pròpies. És a dir, la lògica necessita d'unes regles que permetin encadenar entre sí els judicis de forma adequada i aquestes regles de la lògica no són convencionals, ni voluntàries, ni optatives, ni depenen de nosaltres. Tampoc les inventa Aristòtil. Hi són i punt. Una ment racional no pot anar contra elles i són tan evidents que no poden ni necessiten ser demostrades. Aristòtil les defineix molt clarament i les resumeix en tres principis fonamentals:

 

-El principi de no contradicció, (segons el qual una cosa no pot ser i no  ser al mateix temps, (i per tant, una afirmació i la seva contrària no poden ser certes a la vegada en un mateix sistema de referència).

-El principi d'identitat, segons el qual qualsevol cosa és idèntica a ella mateixa. 

-El principi del terç exclòs, A és igual a B o no ho és, no hi ha una tercera possibilitat. 

 

Aquests tres principis són evidents en sí mateixos i indemostrables. Qualsevol raonament ben fet ha de respectar-los i així funciona una ment lògica. A més, per a Aristòtil,  no són únicament principis lògics, sinó que també són ontològics, és a dir, la realitat és així. De fet, si una ment lògica no pot anar contra ells és perquè això seria anar contra la pròpia estructura ontològica de la realitat. 

 

Aristòtil dedica bona part dels seus estudis sobre lògica a parlar del raonament deductiu i més concretament d'una de les seves formes principals: el sil·logisme. Un sil·logisme és un raonament bàsic en el que a partir de dos judicis que ens serveixen de punt de partida, (premisses), podem obtenir un judici nou al que anomenam conclusió. El sil·logisme ben construït és el model ideal de raonament deductiu perquè en un sil·logisme correcte, si les premisses són vertaderes, la conclusió és necessàriament vertadera. Els sil·logismes són el recurs més utilitzat a l'hora de deduir, però no tots els sil·logismes són correctes en virtut de les regles de la lògica. Sovint s'utilitzen com si fossin vàlids arguments sil·logístics que no ho són. Els sofistes ho feien regularment amb facilitat. Com podem saber quan un sil·logisme és vàlid? Aristòtil observa que hi ha uns requisits necessaris per a que un sil·logisme funcioni correctament. Per començar, si alguna de les premisses no és afirmativa, no hi ha cap conclusió possible que s'en derivi lògicament d'elles. És a dir, que de dues negacions no podem extreure correctament cap afirmació vertadera (ni cap negació). En segon lloc, cal que al menys una de les premisses sigui universal, és a dir que de dues afirmacions o negacions particulars tampoc no podem extreure cap conclusió. Igualment obvi és que de dues afirmacions només pot resultar una conclusió afirmativa o que si entre les premisses hi ha una negació, la conclusió també ha de ser negativa. No em puc estendre molt i si voleu més informació, podeu consultar els apunts de primer de batxillerat que estic segur que tots conservau amb amor i “carinyo”. 

 

Tot el que he explicat (molt superficialment) permet a Aristòtil delimitar les formes vàlides i no vàlides d'un sil·logisme. Un sil·logisme és vàlid quan de la veritat de les premisses se'n deriva necessàriament la veritat de la conclusió i només són vàlids els sil·logismes que respecten tots els condicionants anteriors. La qüestió és que la gran quantitat de combinacions possibles entre premisses i conclusió (combinant els seus valors de negació/afirmació i de particular/universal) queden reduïts a unes poques formes vàlides de sil·logisme.

 

Els estudis lògics d'Aristòtil seran molt utilitzats en segles posteriors com a eina per a la demostració. El propi Aristòtil considerava la lògica un instrument d'investigació científica. La idea subjacent és que el llenguatge té unes estructures iguals a les del món. El llenguatge és la nostra manera de “dir” el món i la forma en que està estructurat el llenguatge ve a mostrar-nos la forma en que està estructurada la ment i ambdues coses la forma en que està estructurada la realitat.  És així, la lògica aristotèlica és la correspondència formal a la seva teoria de la substància. En el fons, l'ésser és substància individual, (conceptes), de la que podem predicar els seus accidents, (categories), i fer judicis, (proposicions), que encadenam en raonaments, (sil·logismes). Si les regles de la lògica són inviolables es perquè són les mateixes regles en que està constituïda la realitat, (els tres principis que he exposat són principis ontològics més que lògics, (“l'ésser és o no és”, “l'ésser és igual a ell mateix”, etc...). 

 

Ètica

 

3.10. L'ètica

 

 

L'ètica aristotèlica és tan ajustada al sentit comú com la seva teoria de la realitat i la seva física i està igual que aquestes vinculada al sentit teleològic que creu que hi ha en tota la naturalesa. Aquest sentit teleològic implica acceptar que hi ha una finalitat en tot el que passa en la naturalesa. L'univers és un tot ordenat en el que tot tendeix a ocupar el seu lloc, a ser el que ha de ser i a desenvolupar el seu potencial segons unes regles naturals. Si en el món natural tot tendeix cap a un fi, podem acceptar que les accions humanes també tenen una finalitat. Certament, aquesta afirmació és poc discutible. Ara bé, les finalitats de les accions humanes són moltes i variades. Hi ha diferència d'interessos i motivacions i cercam moltes coses com a mitjans per a assolir altres que són en sí mateixes els fins que ens motiven a actuar. Però en definitiva aquests fins responen sempre a una finalitat essencial en les nostres accions, un fi que cercam en ell mateix i que és el que podem anomenar felicitat. 

 

La felicitat, sigui el que sigui, la triam i la cercam per ella mateixa. Volem ser feliços, aspiram a ser-ho. És una tendència natural humana. Fins i tot les accions autodestructives tenen amagat un punt de recerca de la felicitat perquè quan les feim pensam que allò és el que volem i necessitam per ser feliços, (fins i tot un suïcida actua contra la seva integritat física cercant deixar de patir i en certa manera ser feliç). Les nostres accions es produeixen perquè volem ser feliços i van encaminades a cercar allò que pensem que ens proporcionarà aquesta felicitat sigui el que sigui el que per a nosaltres aquesta pugui significar.  Per a uns pot ser el plaer, per a altres la riquesa, per a altres la fama, per a altres el coneixement... però totes aquestes coses no són finalitats en sí mateixes, sinó que  les cercam per aconseguir el fi últim: la felicitat. Així, la felicitat s'identifica amb el bé últim de tota acció, una acció és bona quan el seu resultat em fa feliç; (les teories ètiques que postulen la recerca de la felicitat com be suprem  es coneixen amb el nom  d'eudemonisme ). 

 

I si la finalitat de les accions humanes és ser feliços, la manera de ser-ho ha de ser a través d'allò que ens diferencia dels altres éssers vius: la racionalitat. L'ànima racional o intel·lectiva humana ens posa per damunt dels altres éssers vius a l'hora de cercar aquest bé suprem.   Si amb les nostres accions només cerquéssim satisfer les necessitats físiques bàsiques no ens diferenciaríem massa d'un gerani (ànima vegetativa). Si només cerquéssim el plaer físic i la satisfacció d'impulsos primaris no ens diferenciaríem massa d'una truja o un cavall, (ànimes sensibles). El que passa és que nosaltres necessitam satisfer també les nostres necessitats intel·lectuals perquè tenim una ànima intel·lectiva. Així, les nostres accions no es guien per pur instint de conservació o per impulsos sexuals o de plaer. Les nostres accions i la nostra voluntat estan orientades racionalment  i vulguem o no viure per a nosaltres és, en certa manera, saber viure. L'ésser humà serà bo quan desenvolupi tot el seu potencial i el desenvolupa a partir de l'adquisició de coneixement del que el pot fer feliç i el que no, perquè allò que distingeix l'ànima humana de la de les plantes i els animals és precisament la seva ànima  racional, el seu intel·lecte. 

 

Seguint amb el raonament d'Aristòtil, la felicitat no és una cosa que es posseeixi o es pugui posseir o que existeixi en algun lloc determinat. Ben al contrari, la felicitat s'ha d'aconseguir a través de les nostres accions orientades racionalment i la forma correcta de fer-ho és a través de l'areté, (virtut). La virtut en sentit genèric vindria a ser allò que fa que cada cosa arribi a ser el que ha de ser, és una tendència interna de les coses que les porta “pel camí correcte” per dir-ho d'una manera comprensible. Traslladat a l'home i en sentit moral la virtut aristotèlica serà allò que ens fa ser el que hem de ser, feliços, portant-nos pel camí adequat a través de les nostres accions. L'home bo, l'home virtuós, serà aquell que sap actuar de forma adequada en cada circumstància, i actuar de forma correcta significa fer el que cal per completar el seu telós, el seu fi. De fet, la virtut és el que implica que qualsevol ésser desenvolupi el seu potencial i arribi a la seva màxima perfecció. En el cas de l'ésser humà, l'home virtuós (l'home bo) serà aquell que sàpiga actuar correctament prenent aquelles decisions correctes que l'apropen al be suprem, la felicitat. La virtut no és una facultat o una passió de l'ànima que ja tinguem impresa. No som virtuosos per naturalesa ni sabem interiorment el que està bé o no, (com deia l'intel·lectualisme socràtic).  La virtut s'aprèn a través de la pràctica o l'hàbit, (ethos, d'on ve la paraula ètica significa etimològicament “hàbit” “costum”).  S'és bo a través de les nostres accions guiades sempre racionalment i aprendre a comportar-se és ser virtuós en el sentit que prenem “l'hàbit” de fer allò correcte, essent allò correcte no allò ideal de Plató que podem conèixer intel·lectualment, ni un bé que podem conèixer simplement mirant el nostre interior, sinó  allò que ens apropa a la felicitat com a finalitat i que coneixem de forma pràctica. Un exemple, l'home just no és el que sap el que és just si mira el seu interior, (Sòcrates), o el que coneix perfectament la idea de justícia, (Plató). L'home just és el que actua justament fent coses justes, i només s'aprèn a fer coses justes fent-les i adquirint l'hàbit de fer-les. (Més pragmàtic, impossible).

 

Sobre el concepte d'areté  val a dir que aquesta no es refereix només a les virtuts morals. Les virtuts aristotèliques són pràctiques i teòriques. Encara ara utilitzam el terme “virtuós” per referir-nos a la persona que ha assolit l'excel·lència en el seu camp professional o artístic, aquell que fa molt bé aquella cosa que ha de fer, (el pianista que toca molt bé el piano és un virtuós del piano i Messi és un virtuós del futbol). Doncs de forma semblant per a Aristòtil hi ha dos tipus de virtuts: les ètiques  (virtuts morals que ens ajuden a dominar la part irracional de l'ànima, les passions, i a regular la convivència entre els homes) i les dianoètiques  (virtuts intel·lectuals que es corresponen amb la part racional de l'home). Les primeres s'aprenen amb el costum o hàbit, les altres amb l'educació i l'ensenyament. Són virtuts ètiques les que dirigeixen les accions humanes, (valentia, autocontrol, justícia, amistat...). S'aprenen, com ja hem explicat, de forma pràctica, a través de l'hàbit. Són virtuts dianoètiques l'art, el saber, la intel·ligència... Aquestes s'han d'ensenyar. 

 

 

L'ètica (aprendre les virtuts ètiques) és un tipus de saber pràctic que ens converteix en bons fent bones accions,  (no una contemplació passiva del que és el Bé com deia Plató). El bé no és quelcom que s'hagi de contemplar o saber. El bé és quelcom que es fa. El coneixement ètic ens ha de fer virtuosos, ens ha d'ajudar a trobar l'areté que ens farà comportar-nos bé, i per això segons Aristòtil només es pot aprendre a ser virtuós a través de l'hàbit, de la pràctica constant i regular del bé. L'aprenentatge de la virtut s'aconsegueix amb la pràctica i consisteix fonamentalment en saber trobar sempre el terme mig entre dos excessos. Aquest terme mig seria un hàbit selectiu determinat per la raó en funció del que faria un home prudent en una determinada situació. Per exemple, ser valent és bo, però un soldat excessivament valent seria un temerari que posaria en perill la seva vida i la dels seus companys. L'altre extrem de la temeritat és la covardia, que no es pot acceptar en un bon soldat.  Així, el bon soldat, el soldat virtuós serà aquell capaç de trobar racionalment el just terme mig entre els dos extrems i triar prudentment un punt igualment allunyat de la covardia i de la temeritat. La frónesis o sofron (prudència) ens fan aprendre a trobar aquest terme mig a través de l'hàbit.

 

Novament veim quin és el paper de l'experiència en Aristòtil. No aprenem si no és a partir de l'experiència i l'home virtuós no neix essent virtuós com si la virtut fos una facultat de la seva ànima. Aprèn a ser-ho. A més, Aristòtil entén que el model perfecte d'home virtuós seria aquell que ha arribat a un extrem de saviesa en que no necessita res del món ni dels altres, (el que sap de forma autònoma com actuar en cada situació). Això s'anomena autarquia, una aspiració d'autonomia individual extrema que en els models ètics hel·lenístics es desenvoluparà amb molta força. Però aquest model autàrquic és un ideal al que no es pot arribar fàcilment de forma plena perquè aniria contra la pròpia naturalesa humana. És una entelèquia moral. L'home sempre tindrà necessitats purament biològiques, econòmiques i materials. Aristòtil no menysprea els bens materials  ni els plaers físics, sempre amb moderació i en un terme mig per satisfer les nostres necessitats més primàries i elementals. Quan més ens apropem a aquest ideal contemplatiu, millor, però si per ser savis hem de patir privacions o morir-nos de fam, és que qualque cosa falla. La felicitat humana no s'identifica amb el plaer o el benestar, però els pressuposa. L'autarquia tampoc no implica l'aïllament i la isolació del filòsof. De fet, l'ètica aristotèlica està fortament vinculada a la política i és que l'home per la seva pròpia naturalesa necessita dels altres i de la vida en comunitat. No ens presenta per tant Aristòtil el model de savi contemplatiu aïllat de la vida social i de tot plaer físic que es dona en altres concepcions ètiques que ens mostren el savi com un asceta retirat de la vida mundana. L'ètica aristotèlica s'ha d'entendre com un exercici d'autorealització en el que l'home virtuós aprèn a desenvolupar al màxim les seves potencialitats. És un procés de perfeccionament personal. La felicitat no és la virtut en sí mateixa, però la pressuposa. No podem ser feliços si patim dolor, o si passam fam; tampoc podem ser feliços si no som virtuosos.  La felicitat tampoc no és només saviesa, tot i que també és pressuposa la saviesa en un home virtuós. La vida contemplativa de l'home savi és la forma més alta de vida i la font de felicitat més perdurable i més profunda, però no és l'única forma de vida virtuosa.  Hem vist, com el Bé platònic entès com a màxima aspiració en Aristòtil es fa terrenal i s'assimila a allò que en la seva teoria hilemòrfica enteníem com causa final: el bé per a una llavor és convertir-se en arbre, per a un ou en gallina.  Si comparam el bé com a aspiració  amb el desenvolupar i actualitzar les nostres potencialitats, veim com en l'ésser humà l'ideal és arribar a desenvolupar unes capacitats racionals que li són pròpies i que el porten a ser feliç a través dels seus actes. El bé equiparat a la felicitat és un objectiu, una aspiració, però no un ideal abstracte, sinó una meta vital. 

 

A mena de resum, podem mencionar les principals característiques de l'ètica aristotèlica: és una ètica teleològica, (les accions tenen una finalitat); aquesta finalitat és la felicitat, i per això deim que es tracta d'una ètica eudamonista. La felicitat es cerca a partir de la pròpia naturalesa humana i aquesta naturalesa és racional i social, (la política és causa i conseqüència del plantejament ètic d'Aristòtil). És una ètica que consisteix en aprendre a ser virtuosos a través de l'hàbit i la pràctica que ens ensenyen a actuar correctament i a desenvolupar la virtut ètica, (areté) gràcies a la qual obtenim la  prudència, la capacitat de trobar en qualsevol situació, l'adequat terme mig entre dos extrems. 

Política

 

3.11. Política

 

 

 

 

L'home és en paraules d'Aristòtil un “animal polític”. És a dir, que viure en comunitat forma part de la seva naturalesa. És, en sentit estricte, l'únic animal polític ja que és l'únic que disposa de la possibilitat d'articular un llenguatge verbal i és també l'únic capaç de crear, pactar, assumir i obeir normes de comportament. Les lleis i el llenguatge són el resultat de la sociabilitat humana i precisament per això la sociabilitat és allò que ens fa humans. Aristòtil defineix l'home com un “animal amb logos”. La paraula, entesa com a expressió de racionalitat és allò que ens defineix com a humans i la paraula, és clar, neix del contacte amb els altres. L'ésser humà només és humà en tant que és capaç de viure en col·lectivitat i de la col·lectivitat pot aprendre el llenguatge i totes les seves derivacions, els conceptes, la lògica, els valors... Som animals polítics i el que ens fa humans és la nostra pertinença a la polis. Amb aquest raonament Aristòtil vol anar a parar a una qüestió fonamental: la polis, la comunitat, no és una creació humana, sinó una necessitat de la nostra pròpia naturalesa. Sense la polis no seríem en sentit estricte humans, (curiosament, l'antropologia social i cultural modernes semblen donar-li la raó a Aristòtil), i és en la polis que l'expressió de la racionalitat i la llibertat humanes s'ha de fer possible. La polis és doncs, l'espai públic comú en el que ens humanitzam i desenvolupam les nostres potencials capacitats com a éssers amb ànima racional. Per això, cal entendre la polis des de la pròpia naturalesa humana i com hem dit quan parlàvem d'ètica la política serà també una necessitat humana. La felicitat humana, (aquell bé suprem al que apunten les nostres accions), només es pot trobar dins la polis, per tant, “políticament”.  L'autarquia a que ens referíem a l'apartat anterior és impossible en termes individuals, però necessària i factible en termes polítics. L'estat és una entitat necessària, prèvia a l'individu i només en l'estat es poden donar la felicitat i perfecció moral dels ciutadans.

 

I com tot en Aristòtil, igual que la seva ètica,  la política està marcada per la seva idea de causa final. Quina és la finalitat de la societat, de la polis? La finalitat de la polis és aconseguir la vida bona dels seus habitants i ciutadans. Un mal govern que no aconsegueixi apropar-se a aquest objectiu no és un govern adequat.  Com podem saber quina és la millor forma de govern? Com podem saber quina forma de govern fa que la polis compleixi la seva finalitat? Evidentment, la resposta no està en cercar una forma de govern ideal com feia Plató, sinó, novament, en l'experiència, en l'empirisme. Aristòtil es proposà estudiar i comparar les diferents formes de govern existents, (formes reals properes i verificables, no utopies ideals),  i analitzar els seus resultats, els seus avantatges i els seus inconvenients. D'aquest estudi comparatiu es poden extreure diferents conclusions. La primera, que cap sistema existent és perfecte, però que de tots es pot extreure qualque cosa positiva. La segona conclusió és que les formes més excelses de govern, la monarquia i l'aristocràcia, (bones formes en tant que el governant o governants cerquen el bé comú) són fàcilment corruptibles i degeneren molt aviat en règims de tipus totalitari com la tirania o l'oligarquia, (en els que el sobirà o la minoria governant cerquen el seu propi benefici).  La proposta doncs serà fer una síntesi del millor de cada forma de govern, deixant de banda el pitjor de cada una. La democràcia té un sol avantatge respecte els altres sistemes, però és un avantatge clau: la llibertat dels ciutadans. L'oligarquia no és un sistema recte de govern però, malgrat tot, té una cosa bona: genera riquesa i benestar material.  L'aristocràcia permet l'excel·lència i el govern dels millors. Si poguéssim ajuntar aquests els elements millors de cada sistema tindríem un govern prou acceptable, però difícilment es donaran conjuntament en un únic sistema. Així, un règim mixt entre democràcia i aristocràcia, al que Aristòtil anomenarà Politeia o República.

 

La Politeia seria la solució ideal, però Aristòtil no és idealista, ja ho sabem.  Aquest règim no és fàcil d'aconseguir i Aristòtil ho sap. Per aquest motiu i per tal de no caure en ideals utòpics, explica que s'ha de tenir el millor govern possible en cada cas concret i donades unes circumstàncies concretes. Per això, qualsevol forma de govern es considera adequada si no oblida el requisit fonamental: aconseguir el bé comú de tots els ciutadans. És més, una mateixa forma de govern pot ser bona per a una ciutat i perjudicial per a una altra, perquè no totes les polis tenen les mateixes característiques ni els mateixos condicionants socials, psicològics o històrics. No vos sembla un magnífic exercici de realisme polític? 

Cosmologia

3.12. Cosmologia

 

 

No té molt de sentit dedicar molt de temps a parlar de la cosmologia aristotèlica en un curs de filosofia, però qualsevol persona formada amb un mínim de cultura general (i vosaltres ho sou) hauria de conèixer mínimament com era la cosmovisió que Aristòtil tenia del món, bàsicament perquè serà la visió que es tindrà (amb algunes variacions) fins el segle XVI. 

 

L'univers per a Aristòtil és esfèric i finit, (finit en l'espai, però infinit en el temps). Està format per una sèrie d'esferes concèntriques i transparents. Una de les esferes divideix l'univers en dues regions clarament diferenciades: el món sublunar i el supralunar. En la primera, tot és corruptible i el moviment dels cossos és violent i imperfecte. En el món supralunar, tot és etern i perfecte. El moviment dels cossos celestes i els planetes en les esferes supralunars és circular i uniforme, (al llarg de tota l'antiguitat, el moviment circular l'assimilava a la idea de perfecció). 

 

Nosaltres vivim al món sublunar, en una de les esferes interiors en el que tot el que existeix està format per combinacions físiques dels quatre elements, (foc, aigua, aire i terra). En aquest món sublunar tot està sotmès a les lleis del canvi i la corrupció i degeneració de la matèria. El món supralunar és el de les esferes celestes i en ell podem trobar els planetes i els altres cossos celestes. La substància pròpia que conforma aquest món supralunar és l'èter, element mitificat en l'edat mitjana amb el nom de quinta essència. En aquest món supralunar i eteri, les lleis pròpies del món sublunar no tenen sentit. Els cossos són eterns i incorruptibles i el moviment, com hem dit fa un moment, etern i uniforme. En certa manera la distinció de dos mons (un perfecte, etern i immutable i l'altre corruptible i canviant) és una concessió aristotèlica al platonisme i aquesta és una de les poques qüestions en que Aristòtil no es comporta com un empirista i especula deductivament. El motiu és evident, no tenia dades empíriques suficients. 

 

No fa falta aclarir que la cosmologia aristotèlica no té gaire sentit en l'actualitat, però durant tota l'Edat Mitjana, aquest model cosmològic i físic, (corregit per l'astrònom del segle II dC Ptolomeu), serà el que explicarà com és l'univers. Ara pot semblar infantil i ingenu, però hem de dir en defensa d'Aristòtil que és un model que cobreix els fenòmens observables empíricament i s'ajusta al que els planetes i els  altres cossos celestes semblen fer quan es mouen, (al menys al que es podia observar fa 2400 anys). És un model que a més casa bé amb idees prèvies (la distinció platònica entre dos mons com ja hem dit)  i amb el sentit comú i els diferents temps que semblen tenir els objectes terrestres i els siderals. És cert que amb ulls humans tot el que ens envolta sembla tenir una vida limitada i es corromp i degenera. En canvi, els cossos celestes, ja siguin planetes o estrelles, ens semblen amb mirada temporal humana eterns i molt regulars en el seu comportament cíclic. Farà falta una visió radicalment  oposada al que semblen mostrar les dades empíriques per canviar i qüestionar aquestes impressions i per això, arribat el moment, parlarem de “revolució”. 

Aristòtil i Déu

3.13. Aristòtil i Déu

 

 

 

 

La cosmologia i la física aristotèliques no ens interessa gaire des d'un punt de vista científic, (tornarem a parlar d'elles en el capítol dedicat a la revolució científica), però sí per una qüestió que afectarà assumptes filosòfics com ara la possible demostració lògica de l'existència de Déu que pretendran veure els escolàstics com a necessària si s'accepta la cosmologia aristotèlica. 

 

Vegem això de forma ràpida i concisa i sense entrar en discussions religioses: Aristòtil explica que tot canvi té quatre causes; (material, formal, eficient i final). La causa eficient, l'agent, és la que provoca el canvi. Bé idò, el moviment és un canvi, (de fet, canvi i moviment poden ser considerats sinònims quan parlam de física antiga), i com a canvi, necessita d'un agentque el provoqui. El que mou alguna cosa és el que podem anomenar motor, no? Idò tot moviment necessita d'un motor que el produeixi. Les esferes celestes del món supralunar es mouen amb un moviment circular. Què o qui produeix aquest moviment etern, uniforme i perfecte? Doncs el motor de cada esfera seria segons Aristòtil el moviment de l'esfera immediatament exterior a ella que transmet el seu propi moviment per contacte a l'esfera interior. Correcte, acceptem que cada esfera es moguda per una altra esfera i així successivament fins a...quan? On? Fins a la darrera esfera. La darrera de les esferes no pot ser moguda per cap altra esfera exterior a ella, però algun motor ha de ser el causant del seu moviment. Així, de forma necessària, es deduiria la necessitat de l'existència d'un motor primer, capaç de generar moviment per ell mateix i transferir-ho a la primera esfera sense cap altra instància externa a ell. Aquest primer motor rebrà el nom de primer motor immòbil i per pura necessitat lògica haurà de reunir tota una sèrie de característiques com l'eternitat i la inalterabilitat que quadraran amb el que els escolàstics cristians molts de segles després entendran per Déu.

 

Igual passa amb la dualitat potència-acte. Com ja hem vist, tot el que existeix, existeix en acte, però pot existir en potència si arriba a ser allò que pot ser. Lògicament, (que no empíricament), podem demostrar la necessitat de l'existència d'un ésser que hagi desenvolupat tota la seva potencialitat i s'hagi actualitzat en tots els sentits possibles. Aquest ésser seria “acte pur”, perfecte. Un ésser total que culmina en sí mateix totes les seves perfectibilitats. Acte sense potència, dirà Aristòtil; Déu, diran els escolàstics medievals. 

 

Aquest ésser que és acte sense potència, o el primer motor immòbil seran utilitzats pel cristianisme per justificar la seva pròpia doctrina i la necessitat de l'existència d'un Déu creador. En aquest cas, a més, el concepte va acompanyat d'un raonament lògic que serà difícil de rebatre i que els escolàstics, especialment Sant Tomàs, desenvoluparan hàbilment en arguments aparentment lògics però empíricament indemostrables. És a dir, els escolàstics utilitzaran les armes que el propi Aristòtil els dona, (en particular una lògica sil·logística molt ben construïda i una cosmovisió errònia però prou acceptada durant segles), per demostrar allò que els interessa demostrar: l'existència necessària d'un ésser etern, perfecte, causa agent i final de tot el moviment i raó darrera de tot l'ordre universal. Són arguments lògics i lògicament funcionen, però parteixen de judicis basats en una física i una cosmologia errades (i per tant, de judicis falsos). 

 

En el fons els arguments tenen tots una forma similar. El fet de necessitar un primer motor immòbil, una nous universal o un ésser que sigui acte sense potència, és una mica el problema que ni ciència ni lògica ni filosofia poden resoldre. Podem explicar l'origen de la matèria, del moviment o que l'univers sigui un cosmos (ordre) i no un caos (desordre) sense apel·lar a una instància superior? Un creador, un dissenyador, un enginyer, un primer motor? Sembla difícil. Tan difícil com acceptar que aquest sigui el Déu personal de la metafísica cristiana. Aristòtil no ens parla de Déu en el sentit d'ésser superior i en absolut podem imaginar-nos un déu aristotèlic personal a la forma dels deus de les grans religions monoteistes. El problema bàsicament radica en que la concepció física aristotèlica de l'univers introdueix, a més de l'essència de les coses, la substància, la noció de causa. És a dir, que ja no ens conformam en saber què és el què hi ha i d'on ve, (com pretenien els presocràtics quan cercaven l'arkhé), que seria la causa material d'Aristòtil, sinó que ara volem saber també el per què (causa) i el per a què (finalitat). Un univers en el que hi ha perquès i “per a quès” és un univers ordenat, amb sentit, amb una raó interna. Això és el que permetrà als escolàstics cristians “racionalitzar” el seu Déu. El Déu cristià és un déu místic i personal que en l'edat mitjana es convertirà en un Déu lògic, necessari per a justificar un ordre universal. No sé si m'explic, la fe no necessita raons ni lògica, però en un moment donat de la història del cristianisme, els escolàstics pretendran utilitzar la lògica aristotèlica com el que és (un instrument de demostració) per “demostrar” les seves pròpies creences. El problema és que ho fan a partir de pressupòsits físics en els que l'existència de causes agents o finals ens permet cercar una causa primera o un sentit final de l'existència de tot el que existeix. Com que aquestes causes són deduïbles lògicament però no demostrables empíricament, tenim el que tenim: un “Déu” lògic-matemàtic (si voleu “científic” si entenem per ciència la ciència medieval basada en l'aristotelisme) necessari dins d'uns paràmetres determinats. Però en cap cas podem acceptar que Aristòtil ens parles de Déu. Al menys no en el sentit en que s'ha pretès afirmar això. Ni Plató ni Aristòtil foren bons cristians per una raó tan bàsica com que el cristianisme sorgeix 400 anys després de la seva mort. 

En resum

 

 

 

En resum, Aristòtil és un crack. Una “universitat amb cames” com he llegit fa poc no sé on. Poques vegades s'ha donat un cas semblant amb un interès tan divers per totes les branques possibles del saber concentrat en una mateixa figura històrica. Humanista, biòleg, politòleg, crític, físic... Aristòtil conforma la cosmovisió física, política, humana i cultural més completa de la història. I a més ho fa amb una envejable coherència interna entre les seves idees. La seva política es vincula amb la seva ètica i les dues amb la seva física. Tot encaixa lògicament en un entramat teòric de tall empirista i amb unes exigències de demostració i criteris de demarcació de la veritat que seran la base de tot el pensament científic posterior tot i que també seran, paradoxalment, la principal trava per a que la ciència moderna pugui arrencar en el segle XVI.

 

Com es dona aquesta fenomenal paradoxa? Aristòtil ens ensenya a no acceptar allò que no puguem derivar de l'observació dels fets empírics i a utilitzar la lògica sil·logística per determinar quan un raonament és correcte i quan no. La paradoxa vindrà quan segles després el seu pensament i les seves teories es converteixin en dogma, en argument d'autoritat. A l'Edat Mitjana i al Renaixement, intel·lectuals i científics varen ser cremats o condemnats per negar total o parcialment el sistema aristotèlic. Demostraren que Aristòtil s'equivocava i ho feren a partir de l'observació dels fets, de les dades empíriques i de la lògica, però el sistema aristotèlic era tan potent i estava tan acceptat cultural i intel·lectualment que va costar molt que les objeccions evidents s'imposassin al que ja s'havia convertit en tradició. Més quan sobre aquest sistema s'havia articulat tota una justificació “lògica” de les Sagrades Escriptures. Què puc dir sobre això? Només que Aristòtil els hauria donat la raó als que varen ser condemnats per anar contra el seu sistema. Estic convençut de que si Copèrnic hagués pogut parlar amb Aristòtil personalment i explicar-li per què afirmava que l'univers no és com ell pensava, Aristòtil hauria acceptat sense dubtar les proves empíriques en contra seu i hauria corregit la seva visió del món. És a dir, Aristòtil no té la culpa dels excessos comesos en segles posteriors en el seu nom. Aristòtil representa millor que ningú altre la ciència, el pensament i l'ànsia de conèixer els secrets de la naturalesa i desvetllar-los. No el dogmatisme, ni l'obscurantisme. Mai hauria acceptat el dogma intel·lectual autoritari  en que l'aristotelisme es va convertir a l'Edat Mitjana.

 

Però que ens queda d'Aristòtil en el segle XXI? Què ens pot dir? Bé, l'Aristòtil científic, poc. Els 2500 anys d'història de la ciència li han passat per damunt. En realitat, només els darrers 500. Aristòtil va ser el científic de referència fins el segle XV. Com acab d'explicar, les seves tesis eren argument d'autoritat durant l'Edat Mitjana i per tant inqüestionables. Tan inqüestionables com ara sabem que s'equivocava. L'univers no és finit en l'espai, ni el comportament físic dels cossos respon al que ell creia que responia, (un telós intern que els portava a ocupar el seu lloc en el món). Copèrnic Gal·lileu i Newton desmuntaran la física aristotèlica. Igualment passarà en un altre nivell amb la seva zoologia, la seva biologia i en general amb tot el seu corpus de coneixement científic.  

 

Filosòficament i intel·lectualment Aristòtil ens deixa moltes més coses. Per començar, una actitud de recerca absolutament essencial en filosofia. Una recerca guiada per l'admiració que desperten els fets del món que ens envolta i que habitam en els ulls del filòsof. Aristòtil ens deixa la forta empremta d'un univers racional i racionalitzable, comprensible des de l'enteniment. Un univers que és cosmos, (ordre),  nous (intel·ligència) i logos, (paraula). Un univers que puc conceptualitzar i explicar lògicament i que no necessita d'universos paral·lels indemostrables per tenir sentit. Un cosmos que puc entendre gràcies al meu intel·lecte racional. Darrera de tot això, clarament, el materialisme i l'empirisme com a formes de fer filosofia i fer ciència. Un univers causal. Sense aquesta concepció aristotèlica no seria possible fer ciència, per molt que la seva ciència ara ens sembli ingènua. Des del punt de vista de l'ètica i la política, Aristòtil ens deixa el sentit comú com a guia de la convivència i de la vida. La idea, tan bàsica com essencial de que vivim per ser feliços i que una vida individual o col·lectiva que no ens faci feliços no és una vida bona. L'autorealització com a meta i el sentit comú com a camí. Aquest és l'Aristòtil pragmàtic, realista, empirista i terrenal que ens importa com a petits filòsofs “en potència”.


 

En resum
bottom of page